Upphov: Olsson, Andreas, Livrustkammaren/SHM (CC BY 4.0) Du får bearbeta och dela verket för alla ändamål, även kommersiella, så länge du anger upphovsperson och licensgivare.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

häststjärna

Häststjärna med nackplåt bestående av totalt 12 delar, av smitt stål och blånerat stål med påslagen (tauscherad) silverdekor och sannolikt försilvrade nitar. Huvudplåt med urtag för ögon och öron formad efter hästens huvud. Mitt på en fastnitad, genombruten och profilerad plymhållare. Mitt i pannan finns ett runt hål. I vänster urtag för örat en nitad skyddsplåt (numera sprucken) för örat. Motsvarande plåt för höger öra saknas. Kindpartier med rosetter, bestående av 16 drivna och mejslade vulster. Mellan spetsen på varje vulst en påslagen silverblomma. Rosettens centrum består av en fastnitad välv bricka med hjärtformig, åttapassindelad genombruten dekor. Nitskallen är kulformad. Nosryggen har nio drivna och mejslade vulster, spetsiga i vardera änden. Mellan spetsarna en blomma av påslaget silver som vid de övre spetsarna förbinds av en tunn ranka. Nedanför detta tre lameller, nitade direkt i varandra i avlånga hål. Profilerad överkant med tätt sittande spetsar som markeras med dekornitar. Den nedersta lamellens nederkant är vågformig och samtliga ytterkanter på hela häststjärnan har inåt omvikt och rundsmidd kant med parallell nitrad som har hållit en remsa på insidan. Innanför denna två mejslade parallella linjer och därefter en tunn bård med påslagen pärlstavsdekor i silver. Vid urtag för öron och ovanför kindrosetten är dekoren uppdragen i en spets. Nackplåt fastnitad med gångjärn vid huvudplåten. Därefter sex lameller fastnitade direkt i varandra i ytterkanterna. Lamellernas nederkanter är profilerade med fem tydliga spetsar markerade av nitar. Därefter en parallell mejslad linje som följs av en påslagen pärlstavsdekor av silver. Nosen och nackens lameller är på insidan fastnitade på en läderremsa. Den påslagna blomdekorens puns har givit tydliga spår på baksidan. Äldre etikett med texten "2897" Såväl smidet som dekorarbetet håller hög kvalité. Vad som utmärker är bl.a. nackstyckets nedersta lamell samt den nedersta lamellen vid nosen som har en omvikt och rundsmidd kant som också har en kraftig profilering. Den drivna dekoren och tauscheringen är också väl utförd.

Museum
Livrustkammaren
Föremålsbenämning
Häststjärna
Kategori
Häststjärna
Material
  • Stål
  • Silver
  • Läder
Storlek
  • Längd 740 mm
  • Bredd 320 mm
  • Höjd 275 mm
  • Vikt 3550 g
Teknik
  • Smide
  • mejslad
  • Filning
  • Punsning
  • Drivning
Antal
1
Datering
1600 – 1640

Datering utifrån bedömning av stil och hantverk. Svårbedömt.

Tidsperiod
1600-tal
Föremålsnummer
22917_LRK
Andra nummer
Nr 1867: 2897
Tillhörande texter
Typ
Äldre inventarium
Datum
1821
Text
20 Stycken Häst Harnesk för hufvuden Rubrik: Följande Persedlar befinnas uti Kongl.LifRustKammaren vid Inventeringen År 1803, hvilka icke kunde hänvisas till 1748 Års Inventarium och således förmodas vara inlämnade efter sidstnämnde År Tid. inv. nr.: 1195 Sida: 559 Nr. i föreg. inv.: 1195 Anmärkning: [oidentifierat] ???
Typ
Äldre inventarium
Datum
1866
Text
1 betäckning till hästhufvud i 11 delar i drifvet arvete med silfverbeläggningar, nithufvudena knappformiga och försilfrade, på hvardera sidostycket en stor rosett med genombruten puckla, på pannstycket en genombruten hylsa för fjederbusken - ena öronlappen nygjord - hål för pannspetsen. (Har förut uptagits såsom tillhörande Johan I:s hästrustning.) Tid. inv. nr.: 2897 Sida i föreg.inv.: 75
Typ
Äldre inventarium
Datum
1803
Text
20 st Häst Harnesk (för hufvuden tillskrivet med annan stil) Tid. inv. nr.: 1195 Sida: 181 Anmärkning: [oidentifierat]