Lämningstyp
Stenkammargrav
Belägenhet: övrig, Typ: gånggrift
Beskrivning av lämning
Gånggrift, plats för, undersökt och borttagen samt återuppförd på Helsingborgs museum. Uppgiften är från inventeringen 1969, med hänvisning till litteraturen som hävdar att lämningen var en "stendys, streckande sig i vester och öster, ligger på en liten kulle och har troligen fordom varit omgifven av en stenkrets, hvaraf ännu några stenar äro qvar. Den består numera af åtta i en aflång fyrkant lagda stenar. På tre af dem hvilar en stor öfverliggare, och hafva utan tvifvel äfven den öfriga haft dylika, alldenstund en stor sten ännu ligger nära bredvid".
Denna dös uppges ligga på "boställets plan", vilket avser gården 5:1, 200 m N om den 1969 angivna platsen, bebyggd endast med en statarlänga, riven och bortodlad sommaren 1985. I åkern finns nu talrikt med tegel.
Gånggriften låg på exakt markerad plats. Den bestod av ca 31 stora block, varav 1 enormt block på ca 9 ton täckte kammaren, samt 3 mindre block täckte gången. På ett av dessa, nyckelstenen, finns en älvkvarnsförekomst, bestående av minst 15 älvkvarnar, observerade på museet 1986. Graven undersöktes år 1908 av kronprins Gustaf Adolf.