Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

SKELLEFTEÅ KALVTRÄSK 1:95 - husnr 2, KALVTRÄSK KYRKA Ny sökning Tillbaka till sökning

Kalvträsk kyrka interiör 2.jpg

Teckenförklaring Bakgrundskarta Copyright © Lantmäteriet
visa stor karta
Byggnadspresentation
KALVTRÄSK KYRKA (akt.), KALVTRÄSK KYRKA (akt.)

1887 - 1889

1887 - 1889

Västerbotten
Skellefteå
Västerbotten
Burträsk
Burträsks församling
Luleå stift
Kalvträsk 126

Religionsutövning - Kyrka - Plantyp-Centralkyrka

Religionsutövning - Kapell

Religionsutövning - Kyrka - Plantyp-Centralkyrka

Religionsutövning - Kyrka - Plantyp-Centralkyrka

Historik

Inventeringsår 2010

Kapellet uppfördes mellan åren 1887-1889 efter ritningar gjorda av förvaltaren vid Robertsfors bruk, Gustaf Oscar Tundal. Att just han ritade kapellet finner nog sin förklaring i att Robertsfors bruk vid den tiden allt mer ägnade sig åt sin sågverksrörelse, och de hade betydande intressen i den skogrika kalvträskbygden. Bolaget skänkte även pengar till kapellets uppförande. Tundal gav kapellet en tolvkantig form med ett indraget torn ovanpå ett sadeltaksförsett vapenhus i väster. Den utskjutande sakristian bakom koret i öster fanns inte på ritningen men tillkom vid byggandet. Det är svårt att veta om hans inspiration närmast kom frå...

Läs mer i eget fönster

År 1887 - 1889 Nybyggnad - Kyrkan i sin helhet
Långhus, kor, sakristia och torn

Gustaf Nilsson-Lundqvist (Byggmästare)

Gustaf Oscar Tundal (Arkitekt)

År 1887 - 1889 Nybyggnad - Sakristia

Gustaf Nilsson-Lundqvist (Byggmästare)

Gustaf Oscar Tundal (Arkitekt)

År 1887 - 1889 Nybyggnad - Torn

Gustaf Nilsson-Lundqvist (Byggmästare)

Gustaf Oscar Tundal (Arkitekt)

År 1887 - 1889 Nybyggnad - Korparti

Gustaf Nilsson-Lundqvist (Byggmästare)

Gustaf Oscar Tundal (Arkitekt)

År 1887 - 1889 Nybyggnad
Kyrkan (kapellet) uppfördes efter ritningar av förvaltaren vid Robertsfors bruk Gustaf Oscar Tundal 1886. Kyrkan uppfördes utan tillstånd och granskning av Överintendentsämbetet (Byggnadsstyrelsen). Byggmästare var Gustaf Nilsson-Lundqvist, Bodbyn. Grunden lades av M. Bergström, Bjurfors. Vindflöjel och järn levererat från Robertsfors bruk. Sakristian tillkom under arbetets gång. Den var inte planerad på ursprungsritningen. Predikstol och altarring snidades även av Lundqvist. Tolvkantig grundplan (den enda i landet) med torn på ena sidan och sakristia på den motsvarande. Tornet uppfördes ursprungligen med spåntäckt lökkupol och var brädfodrad, men inte kyrkan i övrigt. Taket var belagt med tjärpapp (borttaget 1912). Kostnaden för kyrkan skall ha uppgått till 7004,94 kronor. Den ursprungliga altarprydnaden bestod av en tryckt altartavla från sent 1800-tal, numera i sakristian, skänkt av inspektör Bergmark, Andersfors. Bänkinredningen, altarring, predikstol är ursprungliga. *Kalk och patén av nysilver skänkt till kyrkan. År 1931 omnämndes att kyrkan invändigt var försedd med spontad brädpanel, upp till fönsterhöjd (troligen borttagen 1951). Kyrkan hade två åttakantiga nummertavlor, varav en finns bevarad i begravningskapellet.

Gustaf Nilsson-Lundqvist (Byggmästare)

Gustaf Oscar Tundal (Arkitekt)

År 1892 - 1892 Specifika inventarier - kyrkklocka
Liten kyrkklocka skänkt av länsagronom K. Bergmark.
År 1898 - 1898 Ändring
*Målning av altarring och altarbord. *Värmekamin installerad. Kyrkan var tidigare ouppvärmd.
År 1903 - 1903 Fast inredning - orgel
Orgel från Burträsk kyrka av Pehr Zacharias Strand. Stockholm, från 1839 (Strand byggde sammanlagt 35 orglar bl a till Lunds domkyrka, men den i Kalvträsk är en av få som finns bevarad).

Per Zackarias Strand (Orgelbyggare)

År 1910 - 1910 Ändring
Kapellet överlämnat via gåvobrev till församlingen.
År 1912 - 1912 Ändring - ombyggnad
*Tjärpapptaket borttaget och ersatt med svartplåt. *Gjutning av cementbalkar under kyrkan.
År 1913 - 1913 Invigning
*Predikokapell, invigt som kyrka 1913 av biskop Bergkvist. *Ny tornavslutning, istället för den gamla som uppfattades alltför ryskinspirerad. Den var hoptryckt, kuddliknande och uppförd på kvadratiskt plan (enligt Krister Malmström, inte alls genuint rysk, utan av barocktyp som förekommer i syd- och Mellaneuropa, men även i Ryssland. Däremot, anser han, att det kraftiga korset på taket med sina rörformade armar med kulor på spetsarna är av rysk typ). *Kyrkan förseddes med ytterpanel. *Innerväggarna försedda med papp och väv som målades ljusgul. *Altaruppsättning och altartavla av Otto Wretling, Umeå. Altartavla föreställande Kristus mot bakgrund av Kalvträskbygdens med dess skogiga höjder, åkrar och blåa vatten. *Den sexkantiga ljuskrona av hamrat järn anskaffades. *Den tryckta altartavlan med Kristusmotiv flyttad till sakristian.
År 1917 - 1917 Specifika inventarier - dopfunt
Dopfunt i liknande form som predikstolen.
År 1931 - 1932 Ändring - restaurering
*Restaurering och målning (Nils Brännström, Otto Rönnblom, Anders Johansson). *Plåtkanten nederst på taket som leder takvattnet till stuprören, uppviktes och på dess nedre sidor uppsattes vinkeljärn (fyra stycken på varje skift). *Plåttaket skrapat och ommålat två gånger med oljefärg. Stuprör målade. *Ytterväggar skrapade och målade med oljefärg två gånger i samma färgton som tidigare. Fönster, dörrar och listverk behandlade på samma sätt, men med en färgton som skulle bestämmas av kyrkorådet. Ytterbroarna strykta med en blandning av linolja och tunn trätjära (vid varm och solig väderlek). *Listverket borttaget på ytterdörrarna varefter ny brädbeklädnad påsattes utvändigt (möjligen med små trälister över nåtena i sned riktning efter gammal dörrstil). Dörrarna planerades att få en trevligare färgton än tidigare. Interiör. *Varmboning av kyrkan. *Innertaket avlutat, skrapat och kittat samt målat en gång med matt oljefärg. *Väggar i kyrkorum och sakristia målade två gånger med oljefärg, med en färgton som skulle bestämmas av kyrkorådet (den påspända pappväven eller masoniten limstryket först på ”vanligt sätt” och boaseringen avlutades samt skrapades före målningen). *Tätning av trossbotten. *Golvet upptaget, återinlagt och därefter putsat med hyvel. Bänkarna återinsatta på samma plats som tidigare. *Bänkarna ommålade i den färgton som skulle bestämmas av kyrkorådet (ljusare färgsättning). *Pappväven på väggarna borttogs varefter väggarna diktades med jutedrev. Detta skedde även kring dörrar och fönster. Den av bräder boaserade delen under fönsterna skulle ej rubbas. På väggarna skulle sedan ny pappväv spännas eller täckas med masonit. Sakristian skulle behandlas på samma sätt. *Innertaket försett med sågspånsisolering. Då ingen taklucka fanns skulle en öppning i taket tas upp för att med block eller hissanordning få upp sågspånet. Tvärbräder uppsatta på vinden som skulle förhindra att sågspånet ramlade nederst på taket. *Kamin och rör skulle strykas med aluminiumbrons eller kaminlack. *Armatur och mattor skänkta till kyrkan.
År 1972 - 1972 Fast inredning - orgel, orgelverk
Restaurering av orgelverket från 1839 (J. Gustaf Grönlund, Gammelstad). Slejflådan restaurerad och kompletterad. Packningar insatta för att få spelmekaniken skrammelfri. Utbyte av alla abstrakter. Ny pedalklav och bänk. Nothyllan och skyddet över klaviaturen trasigt och utbytt mot nya. Alla öppna pipor pålödda med ett stycke längst upp.

Gustaf Grönlund (Orgelbyggare)

År 1982 - 1983 Ändring
*Takbeläggningen av svartplåt från 1912 var rostig och borttogs. Takomläggning med järnplåt belagd med plastisol (200 MY) i tegelröd färg, lika den befintliga. Inga åtgärder tycks ha behövts på tornets rödmålade plåttak, som var oskadat. Tornets plåttak målades emellertid i samma kulör som den nya plåten på kyrkan. *Kompletterande av ståndskivor där plåt ansluter mot trä, 20 cm hög, men 40 cm hög på tornets baksida. *Nya stuprör och hängrännor i samma utförande som befintliga. *Takprydnad och vindflöjel upprustade, troligen skedde omförgyllning. *Ut- och invändig ommålning med linoljefärg i samma färgsättning som de befintliga.
År 1999 - 1999 Underhåll
*Ommålning av altarringen med dess marmorering (målarmästare Evald Johansson, Robertsfors). *Målning av förrådsbyggnaderna från 1992 och 1998 i falu rödfärg.

Evald Johansson (Hantverkare - Målare)