Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

DOROTEA KYRKAN 1 - husnr 2, DOROTEA KYRKA Ny sökning Tillbaka till sökning

Doroteakyrka interiör.jpg

Teckenförklaring Bakgrundskarta Copyright © Lantmäteriet
visa stor karta
Byggnadspresentation
DOROTEA KYRKA (akt.), DOROTEA KYRKA (akt.)

1932 - 1932

1934 - 1934

Västerbotten
Dorotea
Lappland
Dorotea
Dorotea-Risbäcks församling
Luleå stift
Kyrkvägen 4

Religionsutövning - Kyrka - Plantyp-Enskeppig

Religionsutövning - Kyrka - Salkyrka

Religionsutövning - Kyrka - Plantyp-Enskeppig

Religionsutövning - Kyrka - Plantyp-Enskeppig

Religionsutövning - Kyrka - Salkyrka

Religionsutövning - Kyrka - Plantyp-Enskeppig

Historik

Inventeringsår 2010

Den första träkyrkan från 1799 brann ner i samband med en restaurering 1932, så dagens kyrka är den andra på samma plats. Sedan den gamla träkyrkan brunnit ned bestämdes att en ny kyrka skulle byggas och att den skulle reveteras. Flera olika ritningsförslag togs in och man valde att anta stockholmsarkitekten Evert Milles förslag i enkel klassicistisk stil. Den uppfördes på de gamla grundmurarna 1932–34 och gavs många likheter med den gamla kyrkan.

Kyrkans yttre har inte förändrats nämnvärt sedan byggnadstiden. Några mindre förändringar skedde vid renoveringen 1983–84, under ledning av arkitekt Bengt Lidström, VAB. De reveterade v...

Läs mer i eget fönster

År 1932 - 1932 Nybyggnad - Kyrkan i sin helhet
Långhus, kor, sakristia och torn

Evert Milles (Arkitekt)

J Johansson (Byggmästare)

År 1932 - 1932 Nybyggnad - Torn

Evert Milles (Arkitekt)

J Johansson (Byggmästare)

År 1932 - 1932 Nybyggnad - Sakristia

Evert Milles (Arkitekt)

J Johansson (Byggmästare)

År 1932 - 1932 Nybyggnad - Korparti

Evert Milles (Arkitekt)

J Johansson (Byggmästare)

År 1932 - 1932 Brand
Kyrkan från 1799 stod under restaurering då den totalförstördes genom brand, den 17 augusti. Kyrksilver och kyrkbänkarna klarade sig, då de var bortplockade p g a restaureringen.
År 1934 - 1934 Nybyggnad
Ny kyrka uppförd i trä (regelverkskonstruktion), efter ritningar av arkitekt Evert Milles från 1933 (Bror till konstnären Carl Milles). Byggmästare Jannes Johansson, Dorotea. Kyrkan uppfördes på den gamla utstakade grunden som förlängdes med två meter samt försågs med ny grund av betong med granitsockel. Ytter- och innerväggarna reveterades och putsades (önskad imitation av stenkyrka). Yttertak av koppar. Yttre fönsterbågar av ek med blyinfattade glas. Altartavla med motivet ”Kristus på korset” av konstnären Torsten Nordberg. Färgsättning och dekorering av konstnären Yngve Lundström (förebild till korväggens motiv med draperimålning hämtades från den gamla kyrkan, vilka hade återfunnits strax innan dess förstörelse). Två skulpturer av konstnären Carl Milles ”Paulus på väg till Damaskus” och Mötet med Kristus”. Kyrkklockor från M & O Ohlsson, Ystad. Utgrävd källare under koret och sakristian för det vedeldade värmesystemet, förrådsutrymmen och toaletter för allmänheten.

Evert Milles (Arkitekt)

År 1956 - 1956 Teknisk installation - el
Elinstallationer för värme och kraft i kyrkan (Elektrobyggnadsbyrån, Sundsvall). Det gamla systemet med lågtrycksånga togs bort.
År 1983 - 1984 Ändring - restaurering
Restaurering, förslag av Bengt Lidström VAB, Umeå från 1976. *Lagning av de reveterade väggarna med kalkputs (konservator Allan Einebrant, Svenstavik). Ytputsen skulle avfärgas med Stråbrukens kalkfärg special. *Isolering av väggarna med åtta kubikmeter isoleringsmaterial. *Huvudentrén i väster handikappanpassad med markuppfyllning och en fyra meter lång ramp i impregnerat virke och räcke i smidesjärn. *Ny källartrappa i betong med träöverbyggnad. Den andra källardörren igenmurades, men ett fönster insattes i öppningens överdel. Markuppfyllnad bakom koret i öster. *Nya hängrännor och stuprör i kopparplåt, istället för de gamla skadade i förzinkad plåt. *Förgyllning av tornprydnadens glob och kors. *Rengöring invändigt av väggar och tak samt snickerier (av konservator Einebrant). En ”deg” av vetemjöl, magnesium, kopparsulfat, soda och ammoniak användes på väggarna. *Golvet i kyrksalen slipat och behandlat. *Hk-toalett i vapenhuset. *Borttagande av bänkar under läktaren. Utrymmet skapade ett väntrum och ett kapprum avskärmade med löstagbara skärmväggar. *Vindfångsdörr till sakristian tilläggsisolerad. *Trappa mellan sakristia och källare byggd. *Källare under sakristia fick keramisktgolv, Höganäs klinker. Modernisering av elcentral, förvaringsutrymme för textilier och kyrksilver samt toalett. *Dusch och wc samt personalutrymme i källaren under koret. *Elsystemet utbytt mot nytt. Värmeslingor i bänkarna. *Dispens tycks ha beviljats mot normer och krav på utrymningsväg, vilket sker genom sakristians entré. *Likboden inredd till ”museum” för skulpturgrupp föreställande Nattvarden, av Björn Martinius i gips. Färgsatta av konservator Arne Boman.

Allan Einebrant (Konservator)

Bengt Lidström (Arkitekt)

Björn Martinius (Konstnär)