Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

NORDANSTIG KYRKBACKEN 3:17 - husnr 1, HASSELA KYRKA Ny sökning Tillbaka till sökning

4039-2.TIF

Teckenförklaring Bakgrundskarta Copyright © Lantmäteriet
visa stor karta
Byggnadspresentation
HASSELA KYRKA (akt.), HASSELA KYRKA (akt.)

1200 - 1299

1823 - 1826

1823 - 1826

Gävleborg
Nordanstig
Hälsingland
Hassela
Bergsjö församling
Uppsala stift
Bergsjövägen 21A

Religionsutövning - Kyrka - Plantyp-Enskeppig

Religionsutövning - Kyrka - Salkyrka

Religionsutövning - Kyrka

Religionsutövning - Kyrka

Religionsutövning - Kyrka - Salkyrka

Historik

Inventeringsår 2007

Den första stenkyrkan i Hassela uppfördes någon gång under tidig medeltid några kilometer sydost om den nuvarande kyrkobyggnaden. Denna medeltidskyrka byggdes sedermera till med vapenhus och sakristia och försågs med tegelvalv. Runt kyrkan fanns en liten bogårds¬mur och intill denna en fristående klockstapel. När socknens befolkning under 1700-talets slut och 1800-talets inledning började växa blev dock den gamla kyrkan, som idag kvarstår som en låg ruin, ohjälpligt för liten och det beslöts att en ny kyrkobyggnad skulle uppföras på den nuvarande platsen. Den nya kyrkan, som ritades av ”Lieutnant Mechanicus J. E. Lundin i Gefle”, up...

Läs mer i eget fönster

År 1200 - 1299 Nybyggnad
Hasselas sannolikt första stenkyrka uppförs. Byggnaden består av ett långhus och ett smalare rakt avslutat kor och är således av den modell som var vanlig i hela Norrland under tidig medeltid.
År 1520 - 1529 Ändring - ombyggnad, valvslagning
Ett vapenhus tillbyggs mot söder och samtidigt täcks kor och långhus med nya rikt dekorerade stjärnvalv av tegel. Hela kyrkans interiör förses även med vägg- och valvmålningar.
År 1683 - 1683 Rivning
Den gamla stensakristian rivs och ersätts av en ny av trä, vilken även målas.
År 1698 - 1698 Fast inredning - predikstol
Församlingen beställer en ny predikstol som levereras av snickaren Måns Jönsson i Hudiksvall.

Måns Jönsson (Hantverkare - Snickare)

År 1700 - 1729 Äldre kulturhistorisk inventering
Hudiksvallsprosten Johan Broman avbildar och beskriver kyrkan. Den utgörs fortfarande av den medeltida stenkyrkan, men mot söder finns nu ett vapenhus och mot norr en sakristia. På tacknockarna finns ett flertal utsirade järnspiror.
År 1706 - 1706 Äldre kulturhistorisk inventering
Kyrkan beskrivs i ett inventarium och den uppges då vara välvd med tegel och målad på gammalt vis. Sakristian är byggd av trä som utanpå är täckt med bräder och inuti målad på gammalt vis. Bogårdsmuren kring kyrkan är nästan fyrkantig till formen och försedd med två stigluckor av sten med spåntäckning. Väster om bogårdsmuren står en klockstapel av trä med spåntak.
År 1728 - 1728 Ändring - ombyggnad
Nytt golv läggs i hela kyrkan och kyrkan, då det gamla var helt förruttnat. En ny prästbänk byggs och övriga bänkar i kyrkan repareras. På den norra sidan i kyrkorummet uppförs en ny ”Qwinfolcks”läktare och den tidigare läktaren repareras.
År 1733 - 1733 Ändring - ombyggnad, fönster
Ett fönster tas upp på västra gaveln, där inget fönster funnits tidigare, för att få bättre ljus i kyrkan. Soldat- och manfolksläktaren som hittills stått längs kyrkans västra gavel flyttas samtidigt till den södra sidan.
År 1738 - 1738 Ändring - ombyggnad, interiör
Fönsteröppningarna på den södra sidan utvidgas och nytt golv läggs in i koret. Predikstolen flyttas från södra sidan till nordöstra hörnet i koret. I koret byggs en ny prästbänk vid sakristians dörr. Lagning av vissa bänkar och altaret. Det gamla korskranket av svarvade träpinnar tas ned och ersätts med ett par pyramider. Den fasta inredningen målas och förgylls.
År 1750 - 1750 Ändring - ombyggnad
En liten källare grävs och muras under golvet i sakristian.
År 1759 - 1759 Ändring - ombyggnad
Den fyrkantiga och spetsiga huven över västra kyrkogårdsporten kläds med spån och överst en spira.
År 1761 - 1761 Ändring - ombyggnad
Bonden Hans Larsson i Åkern, Bergsjö som flitigt anlitas som byggmästare och skulptör i bygden får i uppgift att flytta predikstolen från dess plats i korets norra hörn till en placering ovanför altaret. Han tillverkar även ett nytt altare, nya bänkar, bygger ny läktare och lägger nytt golv.
År 1766 - 1766 Rivning
Den gamla sakristian tas ned och ersätts med en ny som timras med två fönster, ”spåntat botten och Brädes-tak”.
År 1787 - 1787 Ändring
Kyrkan uppges vid en sockenstämma vara ljus och vacker, men alltför liten i förhållande till folkmängden. Planer på en ombyggnad börjar nu diskuteras.
År 1790 - 1790 Fast inredning - orgel, orgelverk
Kyrkan uppges vara utan orgelverk.
År 1794 - 1794 Specifika inventarier - kyrkklocka
En kyrkklocka, den nuvarande lillklockan, gjuts av Pehr Öberg i Hudiksvall.

Per Öberg (Klockgjutare)

År 1802 - 1802 Specifika inventarier - kyrkklocka
Storklockan gjuts i Hudiksvall av Pehr Öberg.
År 1818 - 1818 Tagen ur bruk
Kyrkan uppges vara ”aldeles bofällig och trång”.
År 1823 - 1826 Nybyggnad - Kyrkan i sin helhet
Långhus, kor, sakristia och torn
År 1823 - 1826 Nybyggnad
Grunden till en ny kyrka i Hassela läggs efter ritningar upprättade av ”Lieutnant Mechanicus J. E. Lundin I Gefle”. Under ”Murarmästare-Åldermannen” Jon Åhlström från Hedesundas ledning byggs den nya kyrkan vilken placeras några kilometer väster om den gamla kyrkoplatsen. Den nya kyrkan är en typisk Karl-Johanskyrka med långsträckt kyrkorum med torn i väster och sakristia mot öster. Byggnaden har ingångar åt tre väderstreck.

J E Lundin (Obestämd yrkestillhörighet)

År 1827 - 1827 Arkitekturbunden utsmyckning - måleri, interiör
Kyrkan målas invändigt av Voxnamålaren Johan Nyblad och hans son.

Johan Nyblad (Konstnär)

År 1829 - 1829 Invigning
Kyrkan invigs. Den nya kyrkobyggnaden med inredning beskrivs samma år i ett inventarium. Bänkarnas antal uppges då vara 70 stycken, koret undantaget där det står två korta bänkar på var sida. På läktaren, som bärs upp av sex pelare, finns därtill 12 bänkar. ”Omkring Kyrkan och Kyrkogården är på Vestra och Norra sidan Sidorne ett grönmålat Plank med 2ne Grindar, på östra sidan en Stenmur; på Södra och en del av Vestra sidan skall ock göras stenmur, men äro för närvarande omhägnade med trävirke.” Den gamla kyrkan beskrivs också i detta inventarium under rubriken ”Forntida Minnesmärken”.
År 1830 - 1839 Äldre kulturhistorisk inventering
”Skinnprästen” Ekdahl besöker den gamla kyrkan och beskriver de då kvarvarande valvmålningarna i kyrkans tre valv samt på innerväggarna. Även vapenhuset har målningar.
År 1896 - 1896 Ändring - ombyggnad, yttertak
Långhusets södra takfall, som tidigare haft spåntäckning beläggs med svartmålad järnplåt.
År 1903 - 1903 Ändring - ombyggnad, interiör
Kyrkan genomgår en renovering. Väggarna och taken förses med nya målningar och samtidigt sker en allmän uppsnyggning av all inredning. Gångar tas upp längs den norra respektive södra väggen i kyrkorummet, där bänkarna tidigare gått ända fram till väggarna. Uppvärmningsanordning installeras. Kyrktornet repareras och förses med nytt plåttak.
År 1921 - 1922 Teknisk installation
Hassela kyrka förses med elektriskt ljus.
År 1925 - 1926 Fast inredning - orgel
En ny orgel byggd av Gebrüder Rieger Fr. Jägersdorff, Tjeckoslovakien. Placeras på orgelläktaren och ersätter det enkla orgelharmonium som tidigare funnits i kyrkan. För att bereda plats för det nya stora orgelverket tas några bänkar bort medan andra förkortas.

Gebruder Rieger (Orgelbyggare)

År 1932 - 1932 Ändring - ombyggnad, yttertak
Långhusets norra takfall och tornhuven, som fram tills nu haft spåntäckning, beläggs med svartmålad järnplåt.
År 1950 - 1950 Äldre kulturhistorisk inventering
I en skrivelse från Gävle museum beskrivs Hassela kyrka inför den kommande restaurering. Härav framgår att plåtaket är rödmålat ”i en sträv mönjeton.” Fönstren uppges vara tillkomna vid kyrkans byggande.
År 1951 - 1953 Ändring - ombyggnad
Mycket omfattande kyrkorenovering efter ett förslag av arkitekt Einar Lundberg, Stockholm. Det gamla innertaket huggs ned och ersätts med ett nytt med bättre isolering. Även golv och väggar isoleras, i väggarnas fall med siporexplattor. Läktaren flyttas fram och sänks. I och med framflyttningen av läktaren ges plats för kyrkomuseum, bokrum, kapprum, konfirmandrum och omklädningsrum vilka inreds i kyrkans västra del. Koret förses med ett nytt murat altare och en ny predikstol som placeras vid norra väggen. En mycket stor altarväggsmålning utförs av konstnären G. Torhamn i den ursprungliga 11 meter höga nischen i östra korväggen. G. Torhamn ansvarar även för bemålningen på läktarbarriären, utformningen av predikstolen mm, vilka därigenom utförs i enhetlig stil och färgskala. Elinstallationer utförs och kyrkklockornas förses med elektrisk ringningsanordning. Inskriptioner om kyrkans historia målas på väggen i vapenhuset.

Einar Lundberg (Arkitekt)

Gunnar Torhamn (Konstnär)

År 1953 - 1953 Fast inredning - bänkinredning
År 1953 - 1953 Specifika inventarier - dopfunt
År 1953 - 1953 Fast inredning - predikstol
År 1953 - 1953 Fast inredning - orgel
Orgeln byggs om och utökas till 23 stämmor av Åkerman & Lund, Solna.

Åkerman och Lund (Orgelbyggeri)

År 1965 - 1965 Underhåll - takomläggning
Nytt plåttak av galvaniserad plåt läggs på kyrkobyggnaden. Plåten målas med mönjefärg samt täckmålas, Torntaket läggs dock inte om.
År 1968 - 1969 Specifika inventarier - kyrkklocka
Omgjutning av kyrkans storklocka utförs av Bergholtz klockgjuteri.

Bergholtz Klockgjuteri AB (Klockgjuteri)

År 1972 - 1972 Underhåll - exteriör
Kyrkan genomgår en fasadrenovering efter förslag av ingenjör B. Lannås, Ljusdal. Alla putsytor sandblästras samt lagas med bruk överensstämmande befintligt bruk. Avfärgning sker i samma vita ton som tidigare med silikatfärg. Sakristian täcks troligen om med nytt plåttak. Omfogning av granittrapporna utföres.

Lannås ingenjörsbyrå, Ljusdal (Firma)

År 1978 - 1978 Fast inredning - orgel
En ny läktarorgel byggd av Grönlunds orgelbyggeri, Gammelstad, tas i bruk. Fasaden från 1920-talet behålls dock.

Grönlunds orgelbyggeri AB (Orgelbyggeri)

År 1988 - 1988 Underhåll - exteriör
Utvändig renovering av kyrkans fasader och tak. Putslagningar utförs av Söderhamns fasadrenoveringar. Det tidigare falsade plåttaket ersätts med ett nytt falsat tak av koppar av Walthers plåt. Sakristians skorsten som tidigare haft synligt tegel, målas i svart kulör. Åskledare monteras.
År 1989 - 1989 Underhåll - interiör
Invändig renovering i kyrkan. Lagning av putsskador i kyrkorummet och avlägsnande av cementlagningar vilka ersätts med kalkbruk. Väggarna och innertaket rengörs med limpor. Översyn och ommålning av snickerier. Fönster- och dörrsnickerier målas respektive bättras med oljefärg. Byte av elradiatorer sker. Ljudanläggningen förbättras.
År 1994 - 1994 Arkitekturbunden utsmyckning - skulptur, interiör
Ett nytt förvaringsskåp placeras den södra väggen i förrummet under läktaren. Järnskulpturen ”Tidig vår” av konstnären Staffan Thelin sätts upp i taket i vapenhusets nordöstra hörn.

Staffan Thelin (Konstnär)

År 2004 - 2004 Underhåll - exteriör
Kyrkobyggnadens östra fasad och sakristians fasader renoveras och avfärgas med silikatfärg. Samtidigt utförs målningsarbeten på tornlanterninen.