Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

SÖDERHAMN SÖDERALA PRÄSTBORD 2:1 - husnr 1, SÖDERALA KYRKA Ny sökning Tillbaka till sökning

3977-12.TIF

Teckenförklaring Bakgrundskarta Copyright © Lantmäteriet
visa stor karta
Byggnadspresentation
SÖDERALA KYRKA (akt.), SÖDERALA KYRKA (akt.)

1100 - 1229

1150 - 1230

Gävleborg
Söderhamn
Hälsingland
Söderala
Söderala församling
Uppsala stift
Kyrkvägen 1

Religionsutövning - Kyrka - Plantyp-Korsplan, latinsk

Religionsutövning - Kyrka - Salkyrka

Religionsutövning - Kyrka - Plantyp-Korsplan

Religionsutövning - Kyrka

Religionsutövning - Kyrka - Plantyp-Korsplan

Historik

Inventeringsår 2007

Kyrkan som antagligen har sin tillkomst under andra hälften av 1100-talet eller senast under 1200-talets första år. Portalen i södra korsarmen anses höra ihop med den ursprungliga byggnaden, den är daterad till tidigt 1200-tal och kyrkans tillkomsttid är därför osäker. Den har tidigare ansetts vara uppförd på 1100-talet. Kyrkan tillhör den såkallade Sigtunagruppen. Söderala kyrka är den bäst bevarade kyrkan från denna stilgrupp. Kyrkan är byggnadshistoriskt och arkitektoniskt mycket intressant och unik då den är den som i sin korsform är bevarad från byggnadstiden. De övriga kyrkorna i Sigtunagruppen är antingen rivna eller kraftigt...

Läs mer i eget fönster

År 1100 - 1229 Nybyggnad
Långhus, kor, korsarmar och torn
År 1100 - 1229 Nybyggnad - Torn
År 1100 - 1229 Nybyggnad - Korparti
År 1100 - 1229 Nybyggnad - Korsarm/ar
År 1150 - 1230 Nybyggnad
Den första kyrkan uppförs i form av en korskyrka med centraltorn och absid. Kyrkan murades av gråsten. Tunnvalv av gråsten och kalksten slogs över koret, korsarmarna och korsmitten. Absiden försågs med ett hjälmvalv av kalksten. Över långhuset uppfördes sannolikt ett valv av trä (eftersom puts kvarsitter ovanför föreliggande senmedeltida kryssvalv). I södra korsarmen infogades en romansk portal av kalksten med kolonner, bas och kapitäl.
År 1300 - 1499 Nybyggnad - Sakristia
I väster uppfördes vapenhus och i hörnet mellan kor och norra korsarmen uppfördes sakristia.
År 1300 - 1499 Nybyggnad - Vapenhus
I väster uppfördes vapenhus och i hörnet mellan kor och norra korsarmen uppfördes sakristia.
År 1400 - 1529 Nybyggnad - Vapenhus
År 1450 - 1475 Valvslagning
Ca 1450-1475. Två ribbkryssvalv slogs över långhuset.
År 1475 - 1525 Arkitekturbunden utsmyckning - kalkmålning
Ca 1475-1525 Kalkmålningar målades på kyrkans valv och väggar. (Oklart om vapenhuset var målat.)
År 1642 - 1642 Fast inredning - predikstol
Ny predikstol, i bruk till 1873, sedan delvis ombyggd till skåp. Delar förvaras nu i Klockstapeln, Sockenstugan, Kyrkan och i Gamla Pastorsexpeditionen.
År 1700 - 1799 Nybyggnad - Sakristia
År 1712 - 1712 Nybyggnad - Sakristia
Ny sakristia uppfördes på samma plats som den förra. Ett tak med målningar, bl.a. änglar utfördes.
År 1720 - 1729 Äldre kulturhistorisk inventering
Kyrkan ritas av Olof Broman i Glysisvallur. Teckningen visar en korskyrka med centraltorn, låg pyramidformad tornhuv med en avancerad järnspira. Vapenhuset har ingång åt söder. Två fönster, ett på långhusets södra vägg och ett på korets södra vägg, är spetsbågiga. Över södra ingången återfinns ett fyrkantigt fönster. Absiden har ett anmärkningsvärt litet fönster.
År 1787 - 1787 Ändring
En ny dörr upptogs i norra korsarmens norra vägg.
År 1787 - 1787 Ändring
En ny dörr upptogs i norra korsarmens norra vägg.
År 1820 - 1820 Ändring - ombyggnad, fönster
Renovering av kyrkan. Bl.a. nya fönster.
År 1823 - 1823 Underhåll
Renovering av sakristian: Lagning av fönster, dörr och murstock.
År 1831 - 1831 Ändring - ombyggnad, exteriör
Exteriör renovering av kyrkobyggnaden: Rappning utvändigt, slagur i tornet med urtavlor, delvis nya fönster och nytt golv i sakristian. Sannolikt var det nu som tornspiran avkortades och en liten lanterninliknande utkiksplats under tak anordnades.
År 1832 - 1832 Underhåll - målningsarbete, interiör
Interiör renovering av kyrkobyggnaden: putsning och vitmening av valv och väggar, målning av altare (i vilket väl menas ingå altarring), predikstol, bänkar, läktare. Samtidigt målades en blinddörr öster om den asymmetriskt placerade södra portalen.
År 1836 - 1836 Äldre kulturhistorisk inventering
Kyrkan avbildas av Blombergsson litografiskt från nordost. Från samma tid, sannolikt något år tidigare, härrör en blyertsteckning i en skissbok. Denna visar kyrkan från sydväst. Här avbildas bland annat de dubbla dörrarna på södra korsarmen på den enda kända bilden.
År 1873 - 1874 Ändring - ombyggnad, interiör
Interiör renovering av kyrkobyggnaden: Ny öppen bänkinredning, ny predikstol i nyklassicistisk stil, sannolikt nytt altare och altarring (förvaras nu i Klockstapeln), sannolikt nya läktare. Gravstenarna bortflyttades och nytt golv inlades. Nytt orgelverk (Åkerman och Lund, 16 stämmor), ny orgelfasad i nygotisk stil. Sannolikt var det nu som ett trapphus av trä som ses på fotografier före 1903 byggdes utvändigt i hörnet mellan södra korsarmen och långhuset samt var det troligtvis nu som den medeltida trappan i väggen murades igen.
År 1876 - 1876 Brand
Nytt tak av plåt på östra korsarmen och absidens tak efter eldsvåda. Övriga tak bibehölls.
År 1878 - 1878 Teknisk installation - värme
Installation av två Gurneyska ugnar.
År 1903 - 1904 Ändring - ombyggnad, exteriör
Genomgripande exteriör och interiör renovering av kyrkobyggnaden (arkitekt Carl Möller, 1898). Kyrkans hela karaktär förändrades exteriört från romanik med få senare inslag till nybarock. Interiört var förändringarna färre. Tornet påbyggdes med 2,5 meter tegelmur och en hög smäcker spira. De äldre romanska öppningarna i tornet ersattes med dubbla rundbågiga öppningar med jalusier. Över detta sattes urtavlor. Till tornet flyttades klockorna som tidigare hängt i Klockstapeln. Kyrkans fyra gavlar fick låga svängda tillbyggnader i imiterad barockstil. Samtliga tak kläddes med kopplarplåt. Absidens tak fick ändrad form. Vapenhusets utvidgades söderut genom att hela södra och halva västra väggen revs. En del av väggen mellan långhuset och vapenhuset revs för att vapenhuset skulle bli en del av långhuset. Väster om det gamla vapenhuset byggdes ett nytt vapenhus. I hörnet mellan södra korsarmen och koret uppfördes ett runt trapptorn. Över sakristian murades ett tegelvalv samt inrättades brandsäkert arkiv. Under koret och absiden inrättades källarvåning med plats för värmeanläggning (”värmeapparat af Dahlgrens patent”). Nedgång anordnades genom det nyuppförda rundtornet. I korets norra vägg anordnades en skorsten. Ny dörröppning till sakristian, längre österut. Absidens östfönster murades igen, på var sida om dessa upptogs ett rundfönster i vilket isattes fönster med glasmålningar. Interiör framtogs medeltida kalkmålningar i valven, på bågen mellan långhus och mittkvadraten samt något ned på väggarna, restaurering av målningarna under ledning av artisten Edvard Berg samt nymålning av vissa delar främst norra korsarmens valv och tornväggarna i stil med det övriga. På kyrkans alla väggar målades ett kvadermönster. Nytt altare, ny altarring, ombyggnad av befintliga läktare. Sannolikt återanvändning av äldre bänkar.

Carl Möller (Arkitekt)

År 1936 - 1936 Ändring - ombyggnad, fönster
Målat fönster sattes in i korets södra fönster.
År 1961 - 1963 Ändring - ombyggnad
Ombyggnad av kyrkobyggnaden (arkitekt professor Erik Lundberg): Exteriört revs det 1903 uppförda extra vapenhuset, all puts avlägsnades från kyrkobyggnaden förutom på de 1903 tillkomna gavelspetsarna, vapenhuset, trapptornet samt tornets övre del. På tornspiran förgylldes vissa delar. Igenmurning av långhusets två nordfönster samt absidens två rundfönster, förminskning av samtliga andra fönster i varierande grad. Upptagning av äldre igenmurat fönster i norra korsarmens östra vägg. Det målade fönstret i korets södra fönster flyttades till norra korsarmens norra fönster. Rekonstruktion av den romanska portalen i södra korsarmen, med nya kapitäl ritade av Lundberg. Nytt stengolv i hela kyrkan. I koret infogades tre äldre gravhällar och i södra korsarmen restes en mot södra väggen. Ytterligare tre äldre gravhällar murades fast på vapenhusets utsida. Borttagande av all äldre inredning. Nytt altare i röd sten, ny altarring, nya bänkar, ny orgel (Åkerman och Lund, 2 manualer 16 stämmor), ny altarprydnad i form av panel längs absidväggen; ny trabes i gränsen mellan kor och långhus på vilken placerades sengotiskt triumfkrucifix som varit deponerat i Hälsinglands museum; nya belysningarmaturer i på åtskilliga ställen i kyrkan. Infogande av toaletter i vapenhus och sakristia.

Erik Lundberg (Arkitekt)

År 1978 - 1978 Ändring
Omputsning av tornet, putsning av tornets nederdel, som sedan 1960-talets restaurering varit oputsat. Smärre plåtarbeten på tornet. Ombyggnad av befintlig toalett i vapenhuset.
År 1979 - 1979 Ändring - tilläggsisolering
Isolering av samtliga valv, insprutning av lösull.
År 1980 - 1980 Ändring
omkr 1980 En stor ljuskrona av salongsmodell som tagits ned vid 1960-talsrestaureringen återsattes i korsmitten. En kortare period var även predikstolen från 1870-talet åter på plats.
År 2000 - 2000 Teknisk installation - larm
Installation av larm
År Okänt - 1734 Fast inredning - läktare
Uppförande av läktare i södra korsarmen samt upphuggande av fönster på södra korsarmens södra vägg. Läktaren uppfördes i regi av Ljusne bruk för vars arbetare läktaren var avsedd.