Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

BOLLNÄS KATRINEBERG 1:25 - husnr 1, KATRINEBERGS KAPELL Ny sökning Tillbaka till sökning

3969-2.TIF

Teckenförklaring Bakgrundskarta Copyright © Lantmäteriet
visa stor karta
Byggnadspresentation
KATRINEBERGS KAPELL (akt.), KATRINEBERGS KAPELL (akt.)

1892 - 1892

1892 - 1892

Gävleborg
Bollnäs
Hälsingland
Bollnäs
Bollnäs församling
Uppsala stift
Katrineberg 8854

Religionsutövning - Kyrka - Plantyp-Enskeppig

Religionsutövning - Kyrka - Salkyrka

Religionsutövning - Kapell

Religionsutövning - Kyrka

Religionsutövning - Kapell

Historik

Inventeringsår 2005

Katrinebergs tidigare kapell uppfördes 1783 men redan 100 år senare var det förfallet. Frågan om dess fortsatta existens uppkom redan på 1870-talet då en upprustning diskuterades. 1876 togs beslut om att kapellet var i ett sådant dåligt skick att en renovering ansågs som orimlig och församlingen beslutade att uppföra ett nytt kapell. Arkitekt J.F. Åbom utförde ritningar till ett nytt kapell 1877. På grund av ekonomiska problem kom bygget dock att dröja fram till 1892, då det nya kapellet uppfördes mitt på kyrkogården på höjden strax nordöst om det gamla kapellet. Det utfördes efter nya ritningar signerade Fritz Eckert.

År 1876 - 1876 Ändring
Önskemål från församlingen om ett nytt kapell då det äldre, uppfört 1783, nu uppvisar så stora rötskador och är så förfallet att en upprustning inte är möjlig. Dessutom anses det äldre kapellet ligga ”otjänligt till”.
År 1877 - 1877 Ändring
Ritningar till ett nytt kapell upprättas av J.F. Åbom.

Johan Fredrik Åbom (Arkitekt)

År 1891 - 1891 Ändring
Nya ritningar till kapellet utförs av Fritz Eckert.

Fritz Eckert (Arkitekt)

År 1892 - 1892 Nybyggnad - Kyrkan i sin helhet
Långhus, kor och torn

Fritz Eckert (Arkitekt)

År 1892 - 1892 Nybyggnad - Torn

Fritz Eckert (Arkitekt)

År 1892 - 1892 Nybyggnad - Korparti

Fritz Eckert (Arkitekt)

År 1892 - 1892 Nybyggnad
Katrineberg kapell uppförs på ”Lustigknopp”. Kapellet byggs i trä med en tornhuv i väster. Den utvändiga panelen består av omväxlande liggande och stående panel som målas i en gulgrå kulör och listverk och foder i en gråbrun kulör. Taket täcks med plåt som rödfärgas. Interiören präglas av panelade ytor i en gråbrun kulör. Takstolen är öppen. Orgeln tillverkas av snickaren Lars Östlin från Nordanåsbo i Ockelbo. Kyrkorummet värms upp med hjälp vedeldade kaminer.

Lars Östlin (Hantverkare - Snickare)

År 1893 - 1893 Ändring
Kyrkklockan inköps från Bergholtz klockgjuteri.

Bergholtz gjuteri (Klockgjuteri)

År 1940 - 1949 Ändring - ombyggnad, yttertak
Takryttaren kläds in med galvaniserad plåt.
År 1952 - 1952 Ändring - restaurering
Arkitekt Einar Lundberg uppför ett restaureringsförslag. Det är främst det dåliga taket som ligger till grund för restaureringen men det finns också svårigheter med uppvärmningen av kyrkorummet.

Einar Lundberg (Arkitekt)

År 1955 - 1957 Ändring - ombyggnad
En omfattande renovering äger rum i kyrkan, såväl utvändigt som invändigt. Skorstenarna rivs och taket isoleras. Enligt arkivhandlingar var det planerat att taket skulle täckas med skifferplattor, något som aldrig realiseras. Exteriör panel och lister målas i en gråvit kulör. Den ursprungliga porten byts ut mot en ny bredare dubbelport. Över ingången tillkommer ett kors i lamellträ. Invändigt rivs det gamla vindfånget eftersom det är för litet då en ny entrédörr tillkommer. Det nya vindfånget byggs med panel liknande de som finns i övriga kyrkorummet. Med anledning av det nya större vindfånget måste den nedre delen av läktartrappan byggas om. Samtliga golv läggs om, nu med isolering under. Kaminerna som tidigare värmt upp kyrkan tas bort och skorstenarna rivs. Bänkparet närmast koret tas bort och bänkarna under läktaren förkortas. Samtliga fönster isoleras. Bänkar, väggar och tak målas i ljusa färger. Elvärme installeras, även klockan och orgeln blir nu eldrivna. Altaret förses med ett krucifix av trä. Ett omfattande arbete äger även rum på kyrkogården, främst i form av förbättrings- och försköningsarbeten, bl.a. anläggs fler grusgångar. Sydväst om kyrkan byggs gravkällaren.
År 1958 - 1958 Ändring - ombyggnad, fönster
Ett nytt korfönster ritas av Harald Lindberg och utförs av Ringströms glasmålerifirma. Det tidigare var i klarglas och upplevdes som starkt bländande.

Harald Lindberg (Konstnär)

Ringströms glasmästeri (Firma)

År 1999 - 1999 Ändring - restaurering
Omfattande arbeten sker såväl utvändigt som invändigt. Fuktskadad panel byts och all akrylatfärg avlägsnas med hjälp av planslipning. Kapellet återfår den ursprungliga färgsättningen exteriört, dvs panel målas i en gulgrå kulör och listverk och foder får en gråbrun kulör. Porten, som tillkom 1957, målas in i fasadens färger. Samtliga fönster kompletteras med linojekitt och målas i en brun kulör. Plåttaket målas i en tegelröd kulör, torntaket i en ljusgrå. Tornets plåtinklädnad från 1940-talet målas in i den ursprungliga gulgrå fasadkulören. Invändigt finns skador förorsakade främst från värmesystemet, med avflagad färg som följd. Den invändiga restaureringen utgår från 1955 års färgsättning, med vitmålade väggar och detaljer i ljusa färger. Samtliga väggytor och kortaket målas medan kyrkorummets tak bättringsmålas. Fönstren målas in i samma färg som väggytorna. Målningsarbeten sker även inne i sakristian och i förrådet.
År 2005 - 2005 Fast inredning - predikstol
Predikstolen uppvisar färgskador och är i behov av restaurering och ommålning.