Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

NORDANSTIG ILSBO ANNEXHEMMAN 2:1 - husnr 1, ILSBO KYRKA Ny sökning Tillbaka till sökning

4058-3.TIF

Teckenförklaring Bakgrundskarta Copyright © Lantmäteriet
visa stor karta
Byggnadspresentation
ILSBO KYRKA (akt.), ILSBO KYRKA (akt.)

1100 - 1349

1843 - 1846

1843 - 1846

Gävleborg
Nordanstig
Hälsingland
Ilsbo
Bergsjö församling
Uppsala stift
Kyrkvägen 19

Religionsutövning - Kyrka - Plantyp-Enskeppig

Religionsutövning - Kyrka - Salkyrka

Religionsutövning - Kyrka

Religionsutövning - Kyrka

Religionsutövning - Kyrka - Salkyrka

Historik

Inventeringsår 2007

Den första kända stenkyrkan på platsen, som anlades under tidig medeltid, låg strax söder om den nuvarande kyrkobyggnaden. Det var en liten kyrkobyggnad med sadeltak som sedan till- och ombyggdes i etapper varefter sockenbefolkningen växte i antal. Efter en lång debatt om var en ny kyrka skulle uppföras, fick Ilsboborna slutligen rätt att uppföra en ny kyrka intill den gamla. Nu tillkom den nuvarande kyrkan som ritades av arkitekt J. W. Gerss i nyklassisk stil och uppfördes i mitten av 1840-talet.

År 1100 - 1349 Nybyggnad
Tidig medeltid. Ilsbos första stenkyrka byggs.
År 1314 - 1314 Äldre kulturhistorisk inventering
Ilsbo kyrka omnämns i ett påvebrev, vilket är det första skriftliga belägget för kyrkan.
År 1647 - 1647 Specifika inventarier - kyrkklocka
En kyrkklocka till Ilsbo kyrka gjuts av mäster Georgius Pudenius i Stockholm.

Georgius Pudenius (Orgelbyggare)

År 1650 - 1699 Fast inredning - predikstol
1600-talets senare hälft. Kyrkan utrustas med en ny predikstol.
År 1691 - 1691 Fast inredning - predikstol
Måns Eriksson från Hudiksvall utför arbeten på predikstolen.
År 1700 - 1729 Äldre kulturhistorisk inventering
Hudiksvallsprästen Johan Olof Broman beskriver och avbildar kyrkan i sin skrift Glysisvallur. Kyrkan, som utgör ett annex till Rogstad kyrka, ligger i en sluttning mot söder strax väster om vägen mellan Tuna och Bergsjö. Kyrkobyggnaden är byggd av gråsten med valv av tegel. Enligt Broman är kyrkan inte påbyggd någon gång då den fortfarande har kvar sakristian på östra gaveln. I denna del finns ett litet altare. Vid västra änden av södra väggen finns ett litet vapenhus. Kyrkan har endast två fönsteröppningar mot söder och ett litet fönster i sakristian. Inuti är kyrkan helt vit och utan målningar. Altartavlan består av ”tu stora beläten” vilka är förgyllda. Kring denna finns fler skulpturer. Koret är avdelat med skrank med svarvade träpinnar. Predikstolen, som sitter på södra väggen, är utsmyckad med små omålade bilder. Vid västra gaveln finns en läktare. Klockstapeln, belägen på den västra sidan om kyrkan, är sammanbyggd med bogårdsmuren. I klockstapeln hänger en sprucken kyrkklocka.
År 1730 - 1730 Specifika inventarier - kyrkklocka
Klockgjutaren Eric Näsman i Stockholm gjuter om Ilsbo kyrkklocka.

Erik Näsman (Klockgjutare)

År 1747 - 1747 Ändring - ombyggnad
Sakristian flyttas till norra väggen och ett fönster upptas på den östra väggen. Samtidigt delas det medeltida altarskåpet upp och placeras på var sida om det nya östfönstret.
År 1748 - 1748 Fast inredning - skrank
Det höga korskranket ersätts med ett lägre.
År 1806 - 1806 Specifika inventarier - kyrkklocka
Per Öberg i Hudiksvall gjuter kyrkans mindre kyrkklocka.

Per Öberg (Klockgjutare)

År 1829 - 1829 Äldre kulturhistorisk inventering
I ett inventeringsinstrument från detta år beskrivs kyrkan. Av detta framgår att kyrkan är byggd med murar av gneis och valv av tegel. Kyrkorummet har endast tre fönster. I kyrkorummet finns ett golv av furuplankor. I koret finns en altardisk med en cirkelformig altarring och en åttkantig predikstol. Nio bänkrum på manssidan och 12 på kvinnosidan som avslutas med pyramider vid koret. I väster är en läktare med fem bänkrader på vardera sidan. I förteckningen beskrivs endast en gravvård med inskriptioner målade på bleckplåtar. Gravvården står i nordvästra hörnet av kyrkogården. Väster om kyrkan står en klockstapel byggd i fyrkantig form av korsvirke med tak av furuspån.
År 1838 - 1838 Ändring
Det beslutas att Ilsbo och Rogsta gemensamt ska bygga en ny kyrka på annan plats, men planerna blir aldrig av då detta beslut leder till väldiga protester.
År 1843 - 1846 Nybyggnad - Kyrkan i sin helhet
Långhus, kor, sakristia och torn

Jacob Norin (Byggmästare)

Jacob Wilhelm Gerss (Arkitekt)

År 1843 - 1846 Nybyggnad - Torn

Jacob Norin (Byggmästare)

Jacob Wilhelm Gerss (Arkitekt)

År 1843 - 1846 Nybyggnad - Sakristia

Jacob Norin (Byggmästare)

Jacob Wilhelm Gerss (Arkitekt)

År 1843 - 1846 Nybyggnad - Korparti

Jacob Norin (Byggmästare)

Jacob Wilhelm Gerss (Arkitekt)

År 1843 - 1846 Nybyggnad
Den nuvarande stenkyrkan uppförs intill den medeltida kyrkan, vilken strax därefter rivs. Arkitekt är J. W. Gerss och byggmästare är Jakob Norin från Norrala. Kyrkan består av ett rektangulärt långhus med utbyggd sakristia i väster och torn i öster. Fasaderna utformas i nyklassicistisk stil med rundbågiga muröppningar och vitputsade murytor.

Jacob Norin (Byggmästare)

Jacob Wilhelm Gerss (Arkitekt)

År 1846 - 1847 Fast inredning - Altarpredikstol
Altarpredikstolen tillkommer och altarväggen utsmyckas av artisten S. A. Blombergsson med ett arkitektoniskt dekorationsmåleri med änglahuvuden.

Svante Albert Blombergsson (Konstnär)

År 1849 - 1849 Invigning
Kyrkan invigs.
År 1850 - 1850 Specifika inventarier - tornur
Kyrkan utrustas med ett tornur.
År 1858 - 1859 Fast inredning - orgel
Kyrkans sannolikt första orgel med åtta stämmor byggs under 1850-talet av Daniel Björkstrand, bosatt i Ilsbo. Fasaden målas och förgylls av artisten C. M. Pettersson och avsynas av S. A. Blombergsson 1859. (Fasaden är fortfarande den samma i kyrkan men orgeln ligger till största delen i övrigt magasinerad på tornvinden).

Daniel Björkstrand (Orgelbyggare)

Svante Albert Blombergsson (Konstnär)

År 1898 - 1898 Teknisk installation - värme
En stor värmekamin införskaffas som placeras framför den norra porten i kyrkorummet och hål tas upp i taket för rökgången.
År 1902 - 1902 Ändring
Kyrkans takspån utbyts mot ett tak av svartplåt. Murarna målas i gulaktig färgton.
År 1912 - 1912 Underhåll
Kyrkans interiör ”repareras nödtorftigt invändigt”. Kyrkorummet nystryks i vit kulör och innertaket lagas och nystrykning hålls där i blått. Kyrkobyggnaden målas utvändigt.
År 1924 - 1924 Fast inredning - orgel
Kyrkans nuvarande orgel byggs av Gebrüder Rieger, Jägerndorf, Österrike. Elkraft installeras i kyrkan och kyrkorummet får därigenom eletrisk belysning.

Gebruder Rieger (Orgelbyggare)

År 1943 - 1943 Specifika inventarier - tornur
Det nuvarande tornuret installeras och det tidigare från 1850 tas ur bruk.
År 1945 - 1945 Äldre kulturhistorisk inventering
Inför en planerad renovering av kyrkan (som ej blev av förrän 1965) gör arkitekt B. Schill en noggrann beskrivning över kyrkan och dess tillstånd. I denna beskrivning konstateras bl a att den senaste avfärgningen av fasaderna är dåligt utförd och att färgen i stor utsträckning flagnat av. Sockeln uppges vara putsad med kalkbruk och delvis sönderfrusen. Taket repareras enligt uppgift detta år.

Bernhard Schill (Arkitekt)

År 1965 - 1965 Ändring - ombyggnad
Kyrkan genomgår en omfattande renovering av både exteriör och interiör efter diskussioner i nära två årtionden. Arkitekt är Johan Thomé, Stockholm. Fasaderna var i mycket stort behov av åtgärder före renoveringen. I kyrkorummet tas golvet upp och ett nytt under-golv läggs varefter de synliga golvbrädorna läggs tillbaka och slipas och ytbehandlas. Väggar och tak lagas, rengörs och omfärgas i ljus färgton. Korväggens målning behandlas av konservator. Renovering av fönster och insättning av färgat glas i östfönstren. Ombyggnad av vissa dörrar. Altarringens knäfall förändras. Det senmedeltida altarskåpet som stod på altaret flyttas till den södra väggen. Bänkkvarteren byggs om, men kvartersindelningen behålls. Gångar anordnas även längs kyrkorummets sidor genom avkortning av bänkarna. Sex bänkar längst bak i kyrkorummet tas bort för att ge plats för ytterkläder och bänkar på läktaren flyttas om. Den gamla eldstaden i form av en stor kamin tas bort och ersätts med en modern värmeanläggning med oljeeldat varmluftsystem. Den igenmurade norra ingången tas åter upp när kaminen försvinner. Fasadernas puts repareras och avfärgas genom sprutning. Portarna ses över och bekläds med kopparplåt. Kuporna på långhustaket tas bort och ny plåt iläggs på deras plats. Taket lagas efter behov och förses med takfotsplåt, ståndrännor och utkastare. Nya plåtavtäck-ningar på listverk mm. All ny plåt utgörs av galvplåt. Lanterninens panel lagas och ommålas i en något varmare färg. Korset förgylls med bladguld. Stentrapporna läggs om. Kyrkan utrustas med fasad-belysning. De kors som suttit ovanför urtavlorna tas bort.

Johan Thomé (Arkitekt)

År 1979 - 1979 Fast inredning - läktare
Ett skyddsräcke sätts upp på en del av läktarbröstningen, där golvet är upphöjt.
År 1990 - 1991 Underhåll
Kyrkan renoveras efter ett förslag framtaget av arkitekt Kjell Norberg, Arkitektverkstan i Hudiksvall. Kyrkans fasader åtgärdas genom putslagning med hydrauliskt kalkbruk och avfärgning med Gotlandskalk. Sockelns tjocka cementputs får dock sitta kvar och den målas med silikatfärg. Utbyte av skadad takplåt samt skrapning och ommålning av alla takytor. Putslagning och viss målning även i interiören med färdigblandad kalkfärg vid gavlarnas anslutning mot innertaket. En läktarunderbyggnad görs som bland annat innehåller WC, städ- och väntrum. Dränerings¬arbeten utförs runt kyrkobyggnaden.

Arkitektverkstan i Hudiksvall (Arkitektkontor)

År 1991 - 1991 Fast inredning - predikstol
Kyrkans gamla predikstol flyttas in i kyrkans kor. Kyrkans fönster renoveras och målas.