Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

ÄLVKARLEBY MEDORA 14:1 - husnr 1, SKUTSKÄRS KYRKA (JOHANNESKYRKAN) Ny sökning Tillbaka till sökning

Skutskärs kyrka altaruppsats.jpg

Teckenförklaring Bakgrundskarta Copyright © Lantmäteriet
visa stor karta
Byggnadspresentation
SKUTSKÄRSKYRKA, JOHANNESKYRKAN (akt.), SKUTSKÄRS KYRKA (JOHANNESKYRKAN) (akt.)

1904 - 1906

1905 - 1906

Uppsala
Älvkarleby
Uppland
Älvkarleby
Älvkarleby-Skutskärs församling
Uppsala stift
Östra vägen 45

Religionsutövning - Kyrka - Plantyp-Korsplan, latinsk

Religionsutövning - Kyrka - Plantyp-Korsplan, latinsk

Religionsutövning - Kyrka - Plantyp-Korsplan, latinsk

Religionsutövning - Kyrka - Plantyp-Korsplan, latinsk

Historik

Inventeringsår 2008

Skutskärs kyrka, även kallad Johanneskyrkan, har formen av ett latinskt kors med absidformat kor i öster och torn i väster. Den är en typisk representant för de många kyrkor som uppfördes i nygotisk stil decennierna kring år 1900. I Uppsala län byggdes dock få kyrkor av denna typ. Kyrkan är uppförd efter ritningar av Nils Nordén och Gustaf Hermansson. En eldsvåda år 1921 förstörde till stor del kyrkan som dock återuppbyggdes mycket snabbt och gavs nästan exakt samma utformning som den ursprungliga kyrkan.

År 1904 - 1906 Nybyggnad
Skutskärs kyrka uppfördes. Den färdiga kyrkan blev en kompromiss mellan arkitekterna Nordéns och Hermanssons förslag. Hermansson stod för tornspirornas och interiörens utformning. Byggmästare var Anders Nisser från Söderhamn. Invändigt dekorationsmåleri utfördes av konstnären Sven Linnborg. Kyrkan kallades Johanneskyrkan eftersom den invigdes midsommardagen 1906 och fick Johannes döparen som ”skyddspatron”.
År 1905 - 1906 Nybyggnad

Gustaf Hermansson (Arkitekt)

Nils Nordén (Arkitekt)

År 1921 - 1921 Brand
Kyrkan eldhärjades den 7 januari. Endast murarna återstod av kyrkan efter branden. Ett fåtal inventarier kunde räddas. Kyrkan byggdes snabbt upp efter de gamla ritningarna med smärre förändringar och återinvigdes i december. Interiören förenklades jämfört med ursprungliga kyrkan. Altartavla beställdes av konstnären Olle Hjortzberg. Konstnären Sven Linnborg, som målat i kyrkan 1906, stod även vid återuppbyggnaden för det invändiga dekorationsmåleriet. Dekorationsmåleriet med friser, bårder och växtornamentik samt arkitektoniska detaljer, har drag av jugendstilen. De tidigare på väggarna målade bibelhistoriska landskapen och figurgrupperna från 1906 års kyrka målades ej upp igen. Runt triumfbågen målades änglar lika det ursprungliga måleriet. Korfönstren målades lika 1906 års korfönster.
År 1922 - 1922 Fast inredning - orgel
Den nya orgeln tillverkad av Åkerman och Lund stod färdig.
År 1948 - 1948 Ändring - restaurering
Arkitekt Erik Fant upprättade ett omfattande restaureringsförslag som var starkt kritiskt till kyrkorummets estetiska utformning. Förslaget som aldrig genomfördes, hade inneburit en genomgripande förändring av interiören.
År 1955 - 1955 Ändring - restaurering
Arkitekt Birger Borgström fick uppdrag att upprätta ett nytt restaureringsförslag sedan Fant avlidit 1954. Förslaget godkändes av Byggnadsstyrelsen med reservationen att golvplattor och bänkar måste bevaras samt att den föreslagna indelningen av taket med lister inte skulle utföras. Inte heller nu kom restaureringen till utförande.
År 1971 - 1971 Ändring - restaurering
Restaureringsfrågan togs upp på nytt. Riksantikvarieämbetet framförde i skrivelse till kyrkorådet att kyrkans helgjutna arkitektur och väl bevarade interiör skulle bevaras i möjligaste mån.
År 1976 - 1976 Ändring - restaurering
Riksantikvarieämbetet godkände restaureringsförslaget upprättat av arkitekt Per Borgströms, AOS arkitektkontor, Stockholm.

Per Borgström (Arkitekt)

År 1977 - 1978 Ändring - restaurering
Restaureringen genomfördes enligt Per Borgströms förslag. Predikstolen flyttades till norra sidan. Bänkarna i korsarmarna togs bort och de bägge korsarmarna byggdes in. Ovanpå inbyggnaderna skapades nya läktare. Altaruppsatsen flyttades från koret till läktaren i norra korsarmen. Sakristian flyttades till norra korsarmens inbyggnad. I den södra inrymdes förvaringsutrymmen. Under orgelläktaren togs bänkarna bort. Där skapades brudkammare och kapprum samt doprum som avskiljdes från resten av kyrkan med lösa skärmar. Den gamla målade dekoren på väggarna bevarades. De ursprungliga cementplattorna på golvet ersattes av nya konststensplattor, lagda i ett rutmönster. Innanfönstrens glas byttes ut mot ett mer genomsiktligt, delvis färgat glas. De kvarvarande bänkarna byggdes om så att de blev bekvämare men ursprungliga bänkgavlar bibehölls. Bänkarna målades med äggoljetempera i rödbrunt. Belysningen i kyrkan förstärktes och ljuskronorna placerades om. Den gamla orgeln avlägsnades och ersattes av en ny som stod färdig 1980
År 1979 - 1979 Arkitekturbunden utsmyckning
En ny kormatta invigdes. Den var komponerad av konstnären Britta Rendahl.

Britta Rendahl-Ljusterdal (Konstnär)

År 1980 - 1980 Fast inredning - orgel
Den nya orgeln, byggd av Grönlunds orgelfirma i Luleå Gammelstad, invigdes.
År 2001 - 2001 Ändring
Länsstyrelsen gav tillstånd till placering av visningsskåp i anslutning till skärmvägg under orgelläktaren. Ljussättningen i kyrkan kompletterades enligt förslag upprättat av Ljusdesign i Gävle AB.

Ljusdesign i Gävle AB (Firma)

År 2003 - 2003 Ändring
Taket på kyrkan täcktes med ny falsad skivtäckning av förzinkad stålplåt. Tornspirans plåttäckning åtgärdades ej. Den nygotiska altaruppsatsen och altartavlan av Olle Hjortzberg gavs en ny placering på norra korsarmens läktare. En mässhake renoverades av Handarbetets vänner Licium.