Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

VINDELN ÅMSELE 7:1 - husnr 1, ÅMSELE KYRKA Ny sökning Tillbaka till sökning

Åmsele kyrka mot kor.jpg

Teckenförklaring Bakgrundskarta Copyright © Lantmäteriet
visa stor karta
Byggnadspresentation
ÅMSELE KYRKA (akt.), ÅMSELE KYRKA (akt.)

1873 - 1874

1873 - 1874

Västerbotten
Vindeln
Västerbotten
Degerfors
Vindelns församling
Luleå stift
Kyrkvägen 10

Religionsutövning - Kyrka - Plantyp-Enskeppig

Religionsutövning - Kyrka - Salkyrka

Religionsutövning - Kyrka

Religionsutövning - Kyrka - Plantyp-Enskeppig

Religionsutövning - Kyrka - Salkyrka

Religionsutövning - Kyrka

Historik

Inventeringsår 2012

Kyrkan började byggas 1872 och invigdes 1874. Den bestod då enbart av ett timrat långhus med lägre utskjutande kor mot söder och var försedd med ett relativt brant spånklätt tak. Ritningarna upprättades av flottningsinspektören Karl Bergström i Brännland utanför Umeå. Tornet, som är placerat mot norr, byggdes 1875 efter ritningar av byggmästare J. P. Lundberg från Teg utanför Umeå. Det är byggt i stolpverks-konstruktion med en avsats och smalare överdel. Upptill avslutas det av ett tälttak med kors på krönet. Den nedre delen är försedd med några mindre fönster. Kyrkan hade till en början en stående bred locklistpanel, som senare klä...

Läs mer i eget fönster

År 1873 - 1874 Nybyggnad - Kyrkan i sin helhet
Långhus, kor och sakristia

Carl Bergström (Arkitekt)

Johan Lundström (Byggmästare)

År 1873 - 1874 Nybyggnad - Sakristia

Carl Bergström (Arkitekt)

Johan Lundström (Byggmästare)

År 1873 - 1874 Nybyggnad - Korparti

Carl Bergström (Arkitekt)

Johan Lundström (Byggmästare)

År 1873 - 1874 Nybyggnad
Kyrkan uppfördes, efter ritningar av flottningsinspektör Karl Bergström, Brännland. Byggmästare Johan Lundström, Rödå. Läktare uppförd samtidigt.

Karl Bergström (Övrig)

År 1875 - 1875 Nybyggnad - Torn

Johan Petter Lundberg, Teg (Byggmästare)

År 1875 - 1875 Ändring
*Tornbyggnad, uppförd av byggmästare Johan Petter Lundberg, Teg. Stora klockan gjuten av Johan Beckman, Stockholm (omgjuten). Lilla klockan gjuten av Theodor Bremer, Stockholm 1794 (ursprungligen, troligen från Sankt Mikaels kapell, Vindeln) *Orgel och predikstol av organist J. W. Lundström, Åmsele.

Johan A Beckman (Klockgjutare)

Johan Petter Lundberg, Teg (Byggmästare)

Theodor Bremer (Klockgjutare)

År 1900 - 1900 Teknisk installation - värme
Värmeugnar insatta i kyrkan.
År 1925 - 1926 Ändring - restaurering
Genomgripande restaurering, vilket gav kyrkan en 20-tals klassicistisk karaktär. Ritningar av byggmästare J. A Grundström, Degerfors. Enligt uppgift även i samarbete med länsarkitekt Edvard Lundqvist, Umeå. Entreprenörer Algot Pettersson och Erik Karlsson, Umeå. *Ny grund och källare i betong med betong valv. Utrymmen för värmekammare, ved och eldningsrum, vinkällare. *Ny murstock med skorsten. *Det ursprungliga lägre sadeltaket över koret i söder, omgjordes till valmat tak. *Tornets rektangulära trappfönster borttaget och ersatt med två rundfönster på vardera tornsida, Det rektangulära vapenhusfönsterna, omgjorda till stickbågade. *Nytt snickeri till fönster och dörrar. Nya glasrutor (Sandö, helvitt 3a). Nya fönsterbleck *Ny ytterpanel, nytt furugolv i kyrkorummet, de bäst bevarade golvplanken sparade till sakristian och läktaren. Ny trossfyllning med spån blandat med kalkgrus. Befintligt golv, återinlagt i koret. *Ny ingång till sakristian med vindfång. Trappa till vinkällaren med nedgång från sakristian. *Södra gavelns brädfodring och panelen under takfoten till båda långsidorna nedtagna och hopdrivna. Lockpanelerna till knutarna, nygjorda. *Tornet stabiliserat med ankare och skarvjärn. Klockstolen i tornet reparerat. *Den befintliga pärlspontade panelen i kyrkorummet omhyvlades till slätpanel och uppsattes med bröstlist i jämnhöjd med fönsternas underkant. Ovanför denna panel uppsattes spåntad slät panel. Innertaken försedda med spåntad slät panel, i likhet med väggarna. *Läktartrappan omändrad, inbrädad och försedd med tröskeljärn. *Pelarna under läktaren överkläddes med ny panel. Läktarens balustrad och listverk nygjordes. *Altarringen blev indragen och buntades och förseddes med en täckning av mörkrött sammet. *Nytt altarbord. *Nytt ljudtak till predikstolen. *Korfönstret försett med råglas eller katedralglas. *Oljemålade gjutjärnsluckor i sockeln. *Taktäckning av galvaniserad plåt till yttertak och torn, svartmålades med oljefärg. Nya hängrännor och stuprännor i plåt. *Värme- och avloppskanaler i trä, plåtskoddes. Luftkanalernas mynningar i golv, förseddes med galler. *Belysning i form av förblyade Bergmansrör installerade. *Nytt förgyllt kors av koppar till tornet. *Öppningen mellan koret och kyrkorummet, inramad med kraftigt listverk. *Dekorationsmåleri i koret och långhuset av Leander Engström. Dekorationsmålare Danielsson från Umeå, utförde marmoreringar på pelare och pilastrar, fältindelningar i koret och bänkmålning *Hel utvändig och invändig målning. Dörrar och fönster målade i ”ekfärg”

Edvard Lundqvist (Arkitekt)

J A Grundström (Byggmästare)

Leander Engström (Konstnär - Dekormålare)

År 1936 - 1937 Fast inredning - orgel
Ny orgel från Grönlunds orgelbyggeri (hälften av piporna borttagna i slutet av 1980-talet) Byggnadsstyrelsen godkände förslag till orgelfasad, upprättat av arkitekt Nordenskjöld 1936 (med vissa ändringar).

Grönlunds orgelbyggeri AB (Orgelbyggeri)

År 1947 - 1947 Fast inredning - altare
Nytt bredare altare, det gamla skulle sparas. Aktuellt med inköp av nytt antependium.
År 1957 - 1957 Ändring
*Tornur, enligt ritningar av Torkel Sjöström, Umeå. *Toalettutrymmen i vapenhuset.
År 1965 - 1965 Ändring
Ommålning ut- och invändigt. Änglafigurerna över triumfbågen av Leander Engström övermålade, då de ansågs likna ”häxor”. Belysning installerad under läktaren.
År 1987 - 1987 Fast inredning - orgel, orgelverk
Nytt orgelverk. Digitalorgel.
År 1993 - 1993 Ändring - restaurering
Restaurering. *Ny utvändig ommålning. Vid förra ommålningen användes latex-färg. Istället skulle linoljefärg användas, efter borttagande av äldre färgskikt. En något varmare vit färg användes istället för den äldre nyansen. *Reparation, skrapning och ommålning av de svartmålade plåttaken. *Nytt broplan. *Nya bänkvärmare. *Isolering, slipning, omlackering av vapenhusets golv. Befintlig heltäckningsmatta borttagen. Isolering, slipning och omlackering av furugolv i kyrkorum och vindfång. *Handikapptoalett i befintlig skrubb i vapenhuset. *Bättringsmålning och rengöring av innertaken i långhus och kor. *Restaurering av Leander Engströms dekorationsmåleri. Framtagande av änglafigurer som övermålades 1965. Bättringsmålning på altarringens och predikstolens marmoreringar (konservator Per Mattson). *Anordnande av bokbord, genom att de två bakre bänkraderna togs bort. *Byte av vissa fönsterglas. Ny fogmassa till fönsterna. *Byte av samtliga hängrännor och stuprör. *Ommålning av väggar och tak i vindfång, likaledes i vapenhus och kyrkorummets boasering (upp t o m fönsterna). Bättringsmålning på vägg- och takytor, där färgen lossnat. Den välvda delen av kortaket ommålat. Hel ommålning i sakristian och dess fasta inredning. Utvändig målning av fönsterna. *Nytt brandlarm installerat. Brandlarmcentral placerad i vapenhuset. *Åskledare placerade i alla stuprör. *Förgyllning av tornurets siffror. *Äldre armatur som återfunnits i tornet, installerad på läktaren.