Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

SVALÖV BILLEBERGA 9:3 - husnr 1, BILLEBERGA KYRKA Ny sökning Tillbaka till sökning

1388-3.TIF

Teckenförklaring Bakgrundskarta Copyright © Lantmäteriet
visa stor karta
Byggnadspresentation
BILLEBERGA KYRKA (akt.), BILLEBERGA KYRKA (akt.)

1861 - 1862

1861 - 1862

1915 - 1920

Skåne
Svalöv
Skåne
Billeberga
Billeberga-Sireköpinge församling
Lunds stift
Svalövsvägen 1

Religionsutövning - Kyrka - Plantyp-Enskeppig

Religionsutövning - Kyrka - Salkyrka

Religionsutövning - Kyrka

Religionsutövning - Kyrka

Religionsutövning - Kyrka

Historik

Inventeringsår 2015

Billeberga kyrka byggdes 1861-62, strax väster om den medeltida kyrkoanläggningen. Den romanska kyrkan hade rakslutet kor, ett relativt litet långhus och var tillbyggd med torn och vapenhus åt både norr och söder. Byggnaden pryddes av trappgavlar, och sydost om kyrkan stod en klockstapel i trä.

Under senare delen av 1700-talet blev kyrkan uppenbart för liten för den växande församlingen, och vapenhusen gjordes i omgångar om till bänkinredda korsarmar. Ingreppen ledde till att det medeltida murverket försvagades, och kyrkan förföll under 1800-talets början. En annan anledning till detta var, att dåvarande kyrkoherden Nils Dunér l...

Läs mer i eget fönster

År 1861 - 1862 Nybyggnad - Kyrkan i sin helhet
Långhus, kor, torn.

Fredrik Wilhelm Scholander (Arkitekt)

År 1861 - 1862 Nybyggnad - Torn

Fredrik Wilhelm Scholander (Arkitekt)

År 1861 - 1862 Nybyggnad - Korparti

Fredrik Wilhelm Scholander (Arkitekt)

År 1861 - 1862 Nybyggnad - Kyrkan i sin helhet
Billeberga kyrka byggdes 1861-62, strax väster om den medeltida kyrkoanläggningen. Den nya kyrkan anläggs med ett brett, tresidigt avslutat långhus och ett västtorn. Fasaderna putsas och vitmålas, taken skiffertäcks och fönstren görs av gjutjärn. Långhusets och tornets rösten förses med trappgavlar, och tornets västfasad med ett rikt artikulerat entréparti. En orgel installeras med orgelfasad efter Helgo Zetterwalls ritningar. Byggnadsarbetet, lett av byggmästaren Haf från Viken, förefaller varit av enklaste sort, och redan några år efter invigningen får man byggtekniska problem.
År 1876 - 1876 Ändring - ombyggnad, yttertak
1876 läggs yttertaket om.
År 1877 - 1877 Ändring - ombyggnad
1877 förnyas tunnvalvet över långhuset.
År 1880 - 1880 Ändring - ombyggnad, takstol
1880 repareras tornets takstol som var förstörd av röta.
År 1915 - 1915 Brand - helt förstörd
Kyrkan eldhärjas under våren 1915. Endast yttermurarna blir kvar.
År 1915 - 1920 Nybyggnad
Endast yttermurarna blir kvar, och med dessa som begränsning återuppförs kyrkan efter Theodor Wåhlins handlingar. Den görs till stora delar som den gamla, bl.a. återskapas tornets trappgavlar och entréparti, men får också nya drag. Den mest framträdande skillnaden är det nuvarande tegeltäckta säteritaket, som väljs då Wåhlin inte uppskattade de tidigare mycket breda takfallen. Kyrkan får nytt golv av kalksten och hela inredningen förnyas i jugendaktig stil.

Theodor Wåhlin (Arkitekt)

År 1915 - 1915 Fast inredning - altarring
Altarringen är gestaltad 1915 av Theodor Wåhlin. Den är i brunlaserat trä med en rektangulär form. Barriären, som består av ett genombrutet gallerverk mellan fyr-kantiga stolpar, avslutas av täta gavlar som efterliknar bänkkvarterens. Handledare och knäfall är klädda med brun sammet.

Theodor Wåhlin (Arkitekt)

År 1915 - 1915 Fast inredning - predikstol, ljudtak
Predikstolen i brunlaserat trä är utformad 1915 av Wåhlin. Den sexsidiga korgen står på ett vitputsat fundament med granitsockel. Korgen har fem täckta fält, i hörnen prydda med förgylld arabeskdekor, mellan ett övre och undre förkroppat listverk. Under överliggaren märks en tandsnittsfris och en inskriptionsrad. Ovanför korgen hänger en sjusidig baldakin fästad till valvpelaren. På ljudtakets sidor finns kymation, inskriptioner och i hörnen änglamasker. Taket avslutas av en snirklig växtfris med uppstickande spiralformade fialer. Undersidan är smyckad med strålglans och i mitten en hängande duva. Trappan till predikstolen är rak med tät räckesbarriär av ramverk.

Theodor Wåhlin (Arkitekt)

År 1915 - 1915 Fast inredning - bänkinredning
Bänkinredningen i brunlaserat trä är byggd efter Wåhlins ritningar från 1915. Bänkarna är öppna med segmentbågigt täckta gavelskärmar smyckade med solkors. Ryggarna är uppbyggda med ramverk och fyllningar. Bänkarna är utrustade med psalmbokshylla, klädkrokar, fotstöd, ljushållare och lösa dynor.

Theodor Wåhlin (Arkitekt)

År 1916 - 1916 Specifika inventarier - kyrkklocka
Kyrkklockorna är gjutna 1916 av metallen från de gamla klockorna, som skadades vid branden 1915. Både stor- och lillklockans mantlar är prydda med inskriptioner.
År 1918 - 1918 Specifika inventarier - dopfunt
Dopfunten av kalksten är från 1918 och ritad av Wåhlin. Funten består av en åttasidig bas, ett åttasidigt skaft och en rund cuppa med sammanflätade spiralmotiv kring evangelisternas symboler.

Theodor Wåhlin (Arkitekt)

År 1939 - 1939 Underhåll - Omputsning, exteriör
1939 görs reparationsarbeten på murar, tegeltak och avvattning.
År 1967 - 1967 Fast inredning - orgel, orgelfasad
Orgeln, byggd 1967 av Mårtenssons orgelfabrik i Lund, har 18 stämmor fördelade på två manualer och pedal. Spelbordet av ek är inbyggt i orgelfasaden , som är bevarad från Wåhlins ombyggnad av kyrkan 1915. Fasaden i brunlaserad ek har öppna pipfält, de mittersta förhöjda, placerade i två nivåer och dekorerade med vegetativa dekorer. Sidopartierna är snedställda med vardera två pipfält.

Mårtenssons orgelbyggeri i Lund (Orgelbyggeri)

Theodor Wåhlin (Arkitekt)

År 1970 - 1970 Underhåll - målningsarbete, interiör
1970 görs en invändig ommålning av bänkar, väggar och tak efter domkyrkoarkitekt Eiler Graebes instruktioner.

Eiler Graebe (Arkitekt)

År 1979 - 1979 Ändring - restaurering
1979 görs en stor renovering efter Forsberg& Wikerstål arkitekters ritningar, som bl.a. omfattar omputsning och -målning, nya solbänkar av kalksten, zinkplåtinklädning av säteritakets vertikala parti (italianen), reparation av torntakstolen och taklanterninen och isolering av valven.

Forsberg & Wikerstål arkitektkontor (Arkitektkontor)

År Okänt Fast inredning - altare
Altaret är en ramverkskonstruktion av brunlaserat trä.
År Okänt Fast inredning - altaruppsats
Altaruppsatsen är en konstruktion av brunlaserat trä i gotiserande stil. Predellan bär upp en rektangulär texttavla, som flankeras av fialer och överst pryds av en korsbåge-fris. På texttavlan finns en förgylld inskription.