Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

HALMSTAD HALMSTAD 5:1 - husnr 4, NORRE PORT Ny sökning Tillbaka till sökning

1938.jpg

Teckenförklaring Bakgrundskarta Copyright © Lantmäteriet
visa stor karta
Byggnadspresentation
NORRE PORT (akt.)

1563 - 1603

Okänt - 1850

Halland
Halmstad
Halland
Halmstad
Halmstads församling
Göteborgs stift
Norre katts gränd 1

Försvarsväsende - Porthus

Försvarsväsende - Befästningsverk

Försvarsväsende - Befästningsverk

Historik

Inventeringsår Ej registrerat

Inventeringsår 2006

Norre port. Unik stadsport uppförd 1601.

År 1563 - 1603 Nybyggnad
Mellan 1598 och 1603 genomgick befästningsanordningarna ombyggnadsarbeten och förstärkningar som bland annat resulterade i att Norre Port fick det utseende som ligger till grund för dagens anläggning.
År 1833 - 1844 Ändring - ombyggnad
1833 uppläts porten på tio år till Hallands bataljon för att hysa bataljonens persedelförråd. Strax därefter vidtogs vad som verkar vara den första större ombyggnaden av porten. För att bättre kunna hysa bataljonens förråd påmurades den södra gaveln, försågs med fönster och avvalmad gavelspets. Bataljonen använde porten till 1844.
År 1887 - 1887 Ändring - ombyggnad
1887 uppläts Norre Port till Hallands Museiförening. Samtidigt genomgick den en omfattande ombyggnad. Norra gaveln uppmurades och försågs med fönster. Taket fick en avvalmad gavelspets lik den tidigare utförda på södra gaveln. Nya fönster togs upp på långsidorna och taket försågs med takfönster. Sannolikt ändrades även entrédörrarna vid detta tillfälle. En viktig förändring som skedde vid detta tillfälle var att putsen på fasaderna togs bort. Ända sedan Norre Port uppfördes hade den varit putsad. Ursprungligen i en starkt röd färg som senare ändrades till vit. Sedan 1887 har fasadteglet varit synligt, vilket det ursprungligen inte var tänkt att vara
År 1971 - 1975 Ändring - restaurering
Restaureringen var mycket genomgripande och innebar att 1800-talets tillägg och förändringar togs bort. Syftet var att återskapa portens ursprungliga utseende och takresning. Nytillskotten i form av nytt tegel, portar m m gavs modern form som tydligt redovisar att det rör sig om nya tillägg. Interiören i portens övre rum gavs en modernistisk prägel. En högst väsentlig del i arbetena och som påtagligt förändrade portens omgivning var rekonstruktionen/nydaningen av befästningsvallarna med bl a nya uppgångar till porten. En teaterscen och samlingsplats tillskapades i den rekonstruerade Norre Katt. Vallarna är tidstypiskt utformade med modernistiskt formgivna stenkonstruktioner, marktegel, sittbänkar och belysning.
År Okänt - 1850 Nybyggnad