Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Sollefteå kn, ÖDSGÅRD 14:7 EDSELE KYRKA Ny sökning Tillbaka till sökning

VyfrSÖ-2.JPG

Teckenförklaring Bakgrundskarta Copyright © Lantmäteriet
visa stor karta
Anläggningspresentation
EDSELE KYRKA (akt.)
Västernorrland
Sollefteå

Religionsutövning - Kyrka - Kyrka med begravningsplats

Religionsutövning - Kyrka - Kyrka med begravningsplats

Religionsutövning - Kyrka

Religionsutövning - Kyrka - Kyrka med begravningsplats

ÖDSGÅRD 14:7

Historik

I Edsele fanns enligt inventeringsprotokoll 1691 en liten träkyrka med femton bänkar. En ny klockstapel restes 1728. Efter beslut om att bygga en ny kyrka uppgjorde Pål Pehrsson i Stugun ritningar 1797, vilka reviderades något vid ÖIÄ och fastställdes 1799. Persson byggde kyrkan 1798-99. Framför kyrkan en vackert snidad stigport i trä, med genombrutet dekorativt galler i plåt.

PLAN OCH MATERIAL - Liten rektangulär kyrkobyggnad med kor och sakristia i öster, torn i väster. 1799 års ritning följdes i stort sett. Ingång genom tornet. Ingång till sakristian upp-tagen 1984.
Byggd i trä i skiftesverk med utvändig panel, från början ståen...

Läs mer i eget fönster

FÖRSAMLING 1995 - EDSELE

BEFOLKNINGSTAL - år 1805: 358, år 1900: 1667, år 1995: 697

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken, omtalad 1535 (Styffe).

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger i Faxälvens dalgång och omfattar mark på båda sidor om älven. Enligt en tradition stod den första kyrkan på Hammaren, en åker mellan Carl Janssons gård och Ramnaån i Ramneå by i socknens norra del (Sjödin 1983). Kyrkan ligger avskilt på den östra sidan av älven på en höjd ovanför den djupt nedskurna Faxälven. Stegport i trä med dekorativt plåtgaller, utförd 1877 av O A Lundstedt. Odlingsmarken och bebyggelsen ligger högre än kyrkan och sträcker sig u...

Läs mer i eget fönster

Kyrkobyggnaden är uppförd i timmer/resvirke med utvändig liggande bred panel 1799, ritad och uppförd av Pål Pehrsson i Stugun. Den idag vitmålade kyrkan har kor och sakristia i öster och torn i väster. Intill sakristian i NÖ finns en källarnedgång till pannrummet.

För mer historik se tidigare inventeringar.