Medeltida socken. Enligt obekräftad tradition skall den nuvarande kyrkplatsen föregåtts av ett eller flera träkapell på annan plats i socknen. Den första säkert kända kyrkan i Ore, som innefattade medeltida partier, stod dock på den befintliga kyrkans plats.
I: Medeltidskyrkan, som revs 1872, är känd utifrån äldre avbildningar. Byggnadskronologin är dock oviss. En större ombyggnad omtalas i dokument 1570. Den var murad av sten och bestod, fullt utbyggd, av ett rektangulärt långhus med sakristia i norr och vapenhus i söder. År 1595 murades tre valv i kyrkan. Sakristian vidgades 1688. Vid Nils Månsson Mandelgrens besök i kyrkan 1871... Läs mer i eget fönster |
re socken präglas av vida skogar, myrmarker, samt odlingsmarker i anslutning till ett system sjöar. Svedjebruk och fäbodväsende har präglat socknens näringar i århundraden. På 1700- och 1800-talen utvecklades Dalfors och Furudals järnbruk, jämte en rad kalkbrott. Tillkomsten av Järnvägen Orsa - Bollnäs på 1890-talet påskyndade industrialiseringen.
Bygden var befolkad redan under stenåldern men namnet Ohret omnämns första gången i ett dombrev år 1325. Äldsta församlingsbyggnaden lär ha varit ett timrat kapell, uppfört på 1440-talet i byn Arvet.
Troligen i början av 1500-talet uppfördes istället ett kapell i sten, på en udde vi... Läs mer i eget fönster |