Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

LJUSDAL STENE 3:19 - husnr 2, GAMMELBYGGNINGEN Ny sökning Tillbaka till sökning

Kristofers Gammelbyggningen_BM_Ljusdal_juni 2006.jpg

Teckenförklaring Bakgrundskarta Copyright © Lantmäteriet
visa stor karta
Byggnadspresentation
GAMMELBYGGNINGEN (akt.)

1807 - Okänt

Gävleborg
Ljusdal
Hälsingland
Järvsö
Järvsö församling
Uppsala stift
Kalvstigen 6

Jordbruk - Bostadshus

Historik

Inventeringsår Ej registrerat

Gammelbyggningen på Kristofers bär inga spår av att ha använts i någon vidare utsträckning. Bristen på slitage tyder på att huset inte har varit avsett att bo i utan i första hand är byggt enbart för fester och kalas.
Ett födorådskontrakt från 1829 gav visserligen förre bonden Olof Persson rätt att bo i de båda mellankamrarna när han lämnat över gården till sonen Olof Olsson, men det blev ett kortvarigt arrangemang eftersom Olof Persson dog bara två år senare. Det finns heller inga uppgifter om att huset använts som sommarbostad av familjen.
Däremot finns det uppgifter att åtminstone delar av huset har bebotts under korta perioder...

Läs mer i eget fönster

År 1807 - Okänt Nybyggnad
År 1854 - Okänt Arkitekturbunden utsmyckning - måleri, interiör
Det var under bonden Olof Olssons tid som rummen i Gammelbyggningen dekorerades med väggmåleri. Herrstugan i bottenvåningen är prydd med landskapsutsikter, inramade av draperiomlindade kolonner i klara färger. Sängstugan en trappa upp har fältindelade väggar och i varje väggfält en piedestal med ett blomsterarrangemang. Övriga rum är schablondekorerade. Stilmässigt är de frihandsmålade interiörerna typiska för väggmåleriet i övre Ljusnandalen under 1800-talets första hälft och mitt. I Nordiska museets dokumentationsmaterial från 1911 anges att målningarna är utförda ”af Ädel från Ljusdal 1854”. Den som lämnade uppgiften bör ha varit Marget Olsdotter som föddes på gården 1865, bara elva år efter det att målningarna utfördes. Uppgiften kan därmed betraktas som helt trovärdig. Som Maj-Britt Andersson har visat rör det sig om soldaten Anders Ädel (1809-1888), som tillhör de mest kända målarna inom den här målarskolan. Att målningarna i herrstugan är daterade 1854 behöver dock inte betyda att hela huset inreddes det året; tvärtom visar erfarenheter från andra gårdar att det ofta tog flera år att dekorera interiörerna i en hel byggnad med väggmåleri. Källa: Länsstyrelsen Gävleborg Byggnadsminnesförklaring av Kristofers, fastigheten Stene 3:19, Järvsö socken, Ljusdals kommun. 2011-01-20

Anders Ädel (Konstnär - Dekormålare)