Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

GÖTENE VARAN 2:29 - husnr 1, ÖSTERÄNGS ÅNGSÅG OCH ÅNGKVARN Ny sökning Tillbaka till sökning

IMG_9461.JPG

Teckenförklaring Bakgrundskarta Copyright © Lantmäteriet
visa stor karta
Byggnadspresentation
ÖSTERÄNGS ÅNGSÅG OCH ÅNGKVARN (inakt.)

1860 - 1860

Västra Götaland
Götene
Västergötland
Forshem
Kinnekulle församling
Skara stift
Österäng 2

Jordbruk - Kvarn - Ångkvarn

Jordbruk - Såg - Ramsåg

Jordbruk - Kvarn - Ångkvarn

Jordbruk - Såg - Ramsåg

Historik

Inventeringsår Ej registrerat

Nuvarande anläggning byggdes 1860 och hade redan från början lokomobildrift. Den första lokomobilen som drevs mellan 1860 och 1903 var levererad av Trollhättans mekaniska verkstad. Därefter ersattes den av en Munktells ånglokomobil som var i drift ungefär fram till slutet av 1930 eller början av 1940-talet. Denna lokomobil finns idag på Rubens maskinhistoriska museum i Götene.

Sågutrustningen utgjordes av en flerbladig halvstavtivram med drivning i överdelen. Denna finns dock inte kvar. Det gör däremot kantverket, en fyrkutterhyvel från Göteneds mek verkstad, Götene samt mängder av profilstål och mallar av olika slag.

I ångkvarnen...

Läs mer i eget fönster

År 1860 - 1860 Nybyggnad
Byggnaden uppfördes 1860 och hade redan från början lokomobildrift. Den första lokomobilen drev verksamheten mellan 1860 och 1903 och var levererad av Trollhättans mekaniska verkstad.
År 1903 - 1903 Teknisk installation
Den första lokomobilen ersattes av en Munktells ångloksmobil och den frnns kvar på Gamlegården fram till slutet av 1950-talet. När den exakt slutade användas i såg- och kvarnbyggnaden vet man inte, men man vet att ramsågen som brukades under 80år drevs inte med något annat än ånga från en lokomobil. Lokomobilen av märket Munktells finns idag på Rubens maskinhistoriska museum i Götene. Källa: Österängs Ångsågs ideella förening (Mail 2008-11-26)
År 1940 - 1950 Tagen ur bruk
Vid en förfårgan till Österäng Ångsågs ideella förening om när verksamheten, såg/kvarn, när lades den ner erhölls följande svar i november 2008: I 1940:års bokslut för AB Österäng står att detta år skrotas "Ramsågen" den säljs som skrot för 15 kr ... med andra ord ... själva ramsågmaskineriet skrotas. Det står också att de två stora kvarnstensparen säljs för 5 kr kvarnstenen. Däremot så finns en mindre intakt kvarn kvar i markplan ... hur länge den drivs vidare vet vi i dagsläget inte .... möjligen till sen 1950-tal då lokomobilen försvinner från gården.
År 2006 - 2007 Underhåll
Under hösten och vintern 2006/07 har renoveringsarbeten utförts på byggnaden. Arbetet började med att nedplockning av taktegel och delar av södra fasaden för att delar av den bärande takkonstruktionen skulle kunna bytas ut på grund av rötskador. Bland annat har en stolpe, en snedsträva, delar av nedre och övre hammarband samt rotknän har bytts ut. Källa: Österängs ångsåg – Reparation av bärande delar i takkonstruktionen. Antikvarisk slutbesiktningsrapport och fotodokumentation. Västarvet:Uppdragsverksamheten 2006:10