1799.02.0007 :: mortelstöt
- Object description
Morteln används för att tillaga en maträtt av taro, sötpotatis, brödfrukt eller bananer, som mals och sedan får jäsa till en pasta, poi. Pastan läggs i pandanusblad och kan hålla sig upp till ett halvår. Detta tillverkningssätt var förklaringen till att man under de långa havsseglingarna kunde klara försörjningen av mat.
Om man kan tala om en enda typ av föremål som med förkärlek har samlats av resenärer till Söderhavet och så är det mortelstötar. De finns i varierande modeller, men är oftast gjorda i samma slags material basalt, en vulkanisk bergart. Denna mortelstöt från Tahiti är insamlad av Anders Sparrman under Cooks andra världsomsegling. Den har en så kallad gaffelform och liknar den i British Museum som går under benämningen ¿kapten Cooks mortelstöt¿.
I samlingarna finns ytterligare en mortelstöt från Tahiti från Cooks första resa som Joseph Banks gav till Alströmer. Också Hjalmar Stolpe samlade under Vanadisexpeditionen in ett flertal mortelstötar från Tahiti, Marquesasöarna och Hawaii./Is
Leave a comment
Here you can leave a comment. You have to supply an e-mail, an alias and you have to accept the agreements.