SLM 8239 – Trädgårdsskulptur, Venus, från Rinkesta säteri, sent 1600-tal

Bild som illustrerar objekt c24-272999

Beskrivning: Skulptur av ek föreställande Venus. Vänster arm lös, rötskada.

Figuren är skuren ur en hel ekstock samt målad med sandblandad oljefärg för att ge intryck av sandsten. Senare hårt restaurerad och ommålad.

"Bland gåvorna måste särskilt nämnas de tre trädgårdsskulpturerna i ek, som skänkts av fru Ingrid Mårtens. Skulpturerna, som är i 'övernaturlig' storlek och föreställa Venus, Diana och Jupiter, komma från Rinkesta gård i Ärla socken. De torde ha skulpterats under senare häften av 1600-talet av en svensk bildhuggare" /Ur Föreningen Södermanlands länsmuseums årsberättelse för år 1953 i Sörmlandsbygden 1954 sidan 169.

"Nyköpingshus har till pingst fått i ordning en unik prydnad nämligen Venus, Diana och Jupiter från Rinkesta säteri i Ärla socken. De är en gåva till Nyköpingshus av fru Ingrid Mårtens. Under slutet av 1600-talet anlades vid de sörmländska herrgårdarna ståtliga barockträdgårdar med talrika gångar och 'broderier' av buxbomshäckar. Här och där i trädgården uppställdes statyer av sten eller trä, vanligen föreställande gudar eller hjältar ur den klassiska mytologien. De flesta av dessa skulpturer har vittrat eller ruttnat sönder, men på Rinkesta gård har dessa tre gudar bevarats ehuru man farit så illa fram med dem, att Diana förlorat sitt jaktvapen och Jupiter sitt huvud. Bilderna är skurna ur hela ekstockar samt målade med sandblandad oljefärg för att ge intryck av sandsten. Säkerligen har skulpturerna framställts i en svensk bildhuggarverkstad" /Källa: Bilaga, sannolikt från Södermanlands Nyheter eller annan tidning.

Objektnummer: 8239

Tillkomstperiod: 1650 - 1700

Historik - Ort: Rinkesta slott

Historik - Socken: Ärla

Historik - Kommun: Eskilstuna

Historik - Län: Södermanland

Historik - Landskap: Södermanland

Historik - Land: Sverige

Förvärvsdatum: 1953

Sakord: Skulptur

Verkets titel: Venus

Material: Trä: Ek

Teknik: Skuret

Bredd (mm): 790

Höjd (mm): 2180

Motivkategori konst: Porträtt

Tillverkning - Land: Sverige

Personrelation

Givare: Ingrid Mårtens, Rinkesta

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"SLM 8239 – Trädgårdsskulptur, Venus, från Rinkesta säteri, sent 1600-tal", Sörmlands museums samlingar, hämtad 19 april 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-272999/