Upphov: Bonnevier, Helena, Livrustkammaren/SHM (CC BY 4.0) Du får bearbeta och dela verket för alla ändamål, även kommersiella, så länge du anger upphovsperson och licensgivare.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Uniformsrock, möjligen för 14:e infanteriregementet, Moskva. Krigsbyte från Narva 1700. (Tidigare benämnd polsk rock och "Polska rocken").

Tyget är ett rött, scharlakansfärgat ylle med guldtrådslister i sömmarna. Livet är kroppsnära med en ståkrage i halsen och det högra framstycket knäpps omlott över det vänstra. Galonerna som markerar knäppningen är vävda i guldtråd och silke. De avslutas med ett snörmakeriarbete i en sida och knappar respektiva öglor i den andra. Knapparna består av en trästomme överdragen med silvertråd. Ärmarna är snäva med uppvikta manschetter. Rockens nederdel är mycket vid. Den är fodrad med en silverbrokad i guldgult som är synlig på manschetterna och slagets insidor. Idag är fodret delvis borta. Tagen av svenskarna som krigsbyte vid Narva den 20 november 1700. Rocken överfördes till hovklädkammaren den 22 augusti 1707. Rocken har av tidigare forskning (Gutkowska-Rychlewska) beskrivits som en ålderdomlig polsk rock, s.k. kontusz, men som senare forskning har kunnat visa (Velikonov och Skoog) rör det sig med stor sannolikhet om en rysk uniformsrock av 1699 års modell för 14:e infanteriregementet från Moskva, under överste Nicolai Balk. Inför det planerade kriget mot Sverige sattes år 1699 upp nya regementen i Ryssland, vilka efter det "ungerska mönstret" fick nya uniformsrockar med olika färg för respektive regemente. Uniformsrockarna blev obligatoriska för hela arméen år 1900. Av dessa ska denna rock, inv 31483, samt inv nr 19274 i Livrustkammaren, också den ett krigsbyte från Narva, vara de enda som har bevarats. Av Velikanov har denna rock, med hänvisning till det dyrbara fodret och snörmakerierna, beskrivits som en rock för en officer eller en underofficer.

Museum
Livrustkammaren
Föremålsbenämning
  • Uniformsrock
  • Rock
Kategori
Ytterkläder
Material
  • Ylle
  • Siden
Storlek
  • Längd 1200 mm
  • Längd 1250 mm
Teknik
Brokad
Antal
1
Datering
1699 – 1700

Sannolikt en uniformsrock m/1699

Fysiska egenskaper
  • Färg: Röd
  • Färg: Gul
Föremålsnummer
31483_LRK
Andra nummer
Nr 1867: 3660
Litteratur
  • Krigsbyte - War-booty, Krigsbyte, 2007, katalog: 4: 23 (Grönhammar, Ann, Zarmén, Carl)
  • Bevarandets hemlighet : konsten att vårda, förvara och konservera, Bevarandets hemlighet, 1991, katalog: 1: 3: 1
  • Bevarandets hemlighet : konsten att vårda, förvara och konservera, Bevarandets hemlighet, 1991, katalog: 1: 3: 1 (Myndigheten Livrustkammaren och Skoklosters slott med Stiftelsen Hallwylska museet)
  • Bevarandets hemlighet : konsten att vårda, förvara och konservera, Bevarandets hemlighet, 1991, katalog: 1: 3: 1 (Myndigheten Livrustkammaren och Skoklosters slott med Stiftelsen Hallwylska museet)
Historisk händelse
Slaget vid Narva (Krigsbyte)
Tillhörande texter
Typ
Äldre inventarium
Datum
1855
Text
1 Polsk Rock af Skarlakan med guldtråds litsar sid. 36 och knappar samt smala silfwersnören i sömmarne; slagen fodrade med gult race de sicile Rubrik: Diverse utländska kläder Sida: 35 Nr. i föreg. inv.: 201 Anmärkning: sid 67 ex B
Typ
Äldre inventarium
Datum
1850
Text
1 Polsk rock af skarlakan med guldtråds litser och knappar samt smala silfver snören i sömmarne; slagen fodrade med gult race de sicile Rubrik: Diverse utländska kläder Tid. inv. nr.: 201 Sida: 33