Upphov: Engström, Ebba, Livrustkammaren/SHM (CC0) Detta verk är befriat från upphovsrättsrestriktioner och fritt att använda på alla sätt.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Kappa, hörande till furstlig dräkt i burgundisk stil som bars av prins Karl August vid ständernas hyllning av honom som tronföljare den 24 januari 1810.

Rundskuren kappa av slätt silvertyg, garnerad med silverspets. Silvertyget är vävt i varprips med inslag av tunna silvertrådar vilket ger en svagt randad effekt. Kappan är sydd med en mittsöm och två sidsömmar med en kil i nederkanten vid vardera sidsöm. Silverspetsen, 54 mm bred, består av silvertråd och silverlan i ett solfjäderformat mönster sammanhållet av ett nät av silvertråd. En rektangulär liggande krage, 130 mm bred, kantat av silverband. På vardera sidan av övre kragkanten sitter två på insidan påsydda sleifer, 300 mm långa med spetsavslutande ändar med ett 20 mm brett knapphål. Sleiferna är garnerade med silverspets. Sleiferna är för fäste av manteln vid den tillhörande jackan. Kappans vidd är samlad uppe vid nackstycket så att det bildas veck. Kappan har på framkanterna ett 190 mm brett, påsytt stycke av silvertyg, garnerat med en bredare silverspets mitt på samt ett smalare band vid innerkanten. På insidan bildar dessa kanter en 38 mm bred fåll. I nederkanten kantas kappan av två rader med silverspets. Kappan är fodrad med vitt atlassiden. Två påsydda horisontella fickor på fodret, 240 mm breda. Uppe vid nacken sitter på fodret en hake av metall.

Museum
Livrustkammaren
Föremålsbenämning
Kappa
Kategori
Ytterkläder
Material
  • Silvertyg
  • Silver
  • Silverlan
Storlek
  • Längd 1150 mm (fram)
  • Längd 1190 mm (bak)
  • Bredd 2660 mm
Antal
1
Datering
1810

1810-01-24

Tidigare ägare
Fysiska egenskaper
Färg: Silver
Föremålsnummer
31421_LRK
Andra nummer
Nr 1867: 3536:c
Litteratur
  • Kläder för tid och evighet. Gustaf III sedd genom sina dräkter, Rangström, 1998, avb. på sida: 196 (Rangström, Lena)
  • Hovets dräkter, 1994, avb. på sida: 43 (Rangström, Lena)
  • Hovets dräkter, 1994, avb. på sida: 43 (Rangström, Lena)
Relaterat föremål
Tillhörande texter
Typ
Äldre inventarium
Datum
1850
Text
1. Furstelig Drägt, bestående af Jacka, Byxor, Kappa (tillskrivet - af silfvertgyg med silfverspetsar) samt 1 par ljusblå Sammets Stöflar med brodderade Guld Kronor och Sporr Läder med guld Kronor Rubrik: KronPrinsen Carl Augusts Kläder Tid. inv. nr.: 145 Sida: 21
Typ
Äldre inventarium
Datum
1855
Text
1 Furstlig Drägt, bestående af Jacka, Byxor, Kappa af silfwertyg med silfwerspetsar, samt ett par ljusblå Sammetsstöflar med brodderade guldkronor och sporrläder med guldkronor. Rubrik: Kron-Prinsen Carl Augusts Kläder Sida: 23 Nr. i föreg. inv.: 145 Anmärkning: sid 41 ex B