Upphov: Livrustkammaren, Livrustkammaren/SHM (CC0) Detta verk är befriat från upphovsrättsrestriktioner och fritt att använda på alla sätt.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Dyna från Västafrika

Rektangulär dyna av växtfiber, troligtvis raffia. Vävd, broderad, med "sammetslugg". Fram och baksida har olika mönster. Längs sidorna små bollar av växtfiber. Föremålet deponerat på Etnografiska museet med inventarienummer 1889.04.4166. Etnografiska museets undersökningar lyder: Om föremålet kom till Sverige under 1600-talet är det ett av de allra äldsta i samlingarna från den afrikanska kontinenten, undantaget forntida markfynd och utgrävda artefakter. Frågan kvarstår om hur exakt den hamnade på Livrustkammaren i kungliga slottet. Kan den ha kommit som diplomatisk gåva till Kristina (Drottning 1632-1654) från Portugals ambassad? Det finns en annan möjlighet som vi hoppas kunna utforska vidare, nämligen att dynan tillhörde Änkedrottningen Hedvig Eleonora (1636-1715) och var en del av hennes kuriosasamling på Gripsholms slott. Hedvig Eleonora var dotter till Fredrik III av furstendömet Holstein-Gottorp, på gränsen mellan Danmark och Tyskland. Fredrik var känd för att ha samlat ihop en praktfull Kunstkammer med exotiska föremål från hela världen, en samling som senare överfördes till samlingarna i Köpenhamn. Bland flera kongolesiska raffia-dynor som idag förvaltas av Nationalmuseum i Köpenhamn finns en med ett snarlikt mönster som det som pryder ena sidan av vår dyna. Är det en av dynorna som ursprungligen fanns i Holstein-Gottorp? Om så är fallet kan det finnas en koppling mellan dynan på Etnografiska och denna. Fick eller ärvde Hedvig en dyna av sin far Fredrik III? (Michael Barrett 2014, utdrag ur blogginlägg "Historier från samlingarna - Mästervävarens kungliga dyna")

Museum
Livrustkammaren
Föremålsbenämning
Dyna
Kategori
Madrasser
Material
Väv
Antal
1
Datering
1600 – 1699

1600-tal

Tillverkningsplats
Föremålsnummer
24166_LRK
Andra nummer
Nr 1867: 3813
Tillhörande texter
Typ
Äldre inventarium
Datum
1855
Text
1 Bordtäcke af trädrötter Rubrik: Diverse Antiqvitets persedlar Sida: 45 Nr. i föreg. inv.: 27 Anmärkning: sid 83 ex B
Typ
Äldre inventarium
Datum
1850
Text
1 Bordtäcke af trädrötter Rubrik: Diverse Antiqvitets persedlar Tid. inv. nr.: 27 Sida: 56
Typ
Äldre inventarium
Datum
1866
Text
Bordduk väfd af trärötter, aflång af gul färg, med runda tofsar i hörnen Tid. inv. nr.: 3813 Nr. i föreg. inv.: 27 Sida i föreg.inv.: 83