Upphov: Livrustkammaren, Livrustkammaren/SHM (CC0) Detta verk är befriat från upphovsrättsrestriktioner och fritt att använda på alla sätt.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Axelskydd och armskydd

17 delar. Vänsterarm. Ytan är relativt blank, med grova filspår över hela ytan. Axelstycket består av 5 delar. Axelstyckets nedersta skena är bredast och har 3 dekorationer i form av cirklar med 8 järnnitar med 1 nit i mitten, placerade på armens centrallinje, samt på bröst- och ryggstycket. En likadan dekoration är på bucklans vinge. Bucklan är smidd i ett stycke. Längs kanterna på alla skenor som löper över varandra är dubbla filspår. Från axelstyckets näst översta skena löper en svag ås längs armens centrallinje nedåt över 7 skenor. Överarmskenans nedersta två skenor är rörformade, smidda i ett stycke, ihopfogade med vällning och nitar. Längs nederdelen av övre skenan löper en uppsmidd fläns som förstärkningskant runtom, i vilken den under skenans överkant är infälld och löper steglöst. Överarmens nedersta skena har smidessömmen på yttersidan, med vällning och nedfilade nitar. Armbågslederna, samt överarmens och axelstyckets skenor har 5 urfilade spetsar med järnnitar mitt för varje spets. Runt axelstyckets och bucklans ytterkant är kanten vikt inåt som förstärkning, innanför vilken löper en rad med järnnitar längs en försänkt kantyta. Handloven har en invikt kant med en försänkt yta ovanför. Underarmsskenan hålls ihop med två grova gångjärn, samt 2 tappar med hål. Upptill nära kanten på axelstyckets översta skena är ett rektangulärt urtag (11x24 mm), nedom vilket en sprint är fästad i ett hål. Insidan rå efter smidet (rostskyddsbehandling?) Läderband på insida, vissa nitar fästade med brickor i blyplåt på insidan (15 st). Avslitna remmar på axelstycket. Lagning i plåten genom vällning på axelstyckets översta del. 3 små hål nedom lagningen. Axelstyckets nedersta skena är nedklippt i överkant på bröststycket. Saknar synliga smedstämplar

Museum
Livrustkammaren
Föremålsbenämning
Armpansar
Kategori
Armskenor
Material
  • Järn
  • Läder
  • Bly
Storlek
  • Längd 610 mm
  • Bredd 290 mm
  • Vikt 3235 g
Teknik
  • Smide
  • nitning
Antal
1
Datering
1600 – 1699

1600-tal

Tidigare ägare
Föremålsnummer
22548_LRK
Andra nummer
Nr 1867: 5443:g
Litteratur
Underdånig berättelse angående emottagandet för statens räkning af de utaf Hans Maj;t konung Carl XV till staten testamenterade samlingar af konstverk, vapen och andra föremål : Afgifven den 14 aug. 1873 af t.f. intendenten vid Nationalmuseum., Sander, 1873 (Sander, Nils Fredrik)
Relaterat föremål