Upphov: Mohr, Jens, Livrustkammaren/SHM (CC BY 4.0) Du får bearbeta och dela verket för alla ändamål, även kommersiella, så länge du anger upphovsperson och licensgivare.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Två krönta lejon, ett höger- och ett vänstervridet, stående uppresta med böjda kroppar, kluvna svansar, utspretande klor och framåtseende blick.

Framsida. Bottenbroderiet på mage, svans, ben och i ansiktet av guldlantråd nedsydda i grupper om tre med gult silke. Man, hår, knän och svanstofsar av grupper om tre st. guldlantrådar spiral vridna om en guldlan så att en krusig hårkaraktär bildas. Klor av guldlan. Ansiktet, i högsta relief 30 mm, domineras av en H-formad mun 100 mm lång. Munnen kantad av en 2 mm bred guldlankantilj. I gapen ett rött siden-tyg. Tänder triangelformade'5mm höjd av silver. Nr 2 b har tre tänder. Nr 2 c och fyra krokiga tänder. Näsa och kinder är knubbiga. Mustascher och ögonbryn av guldlantråd Näsborrar och ögonkonturer i guldlankantilj. Ögon broderade i brunt silke, ögonvita av silverlan. Små öron med guldlankonturer högt uppsatta. Krona i låg relief. Kronring i läggsöm med dekor i plattsöm, kantiljer och guldlan därifrån utgående tre större och två mindre spiror omgivna av djupflikiga blad. Fem byglar av guldlan nedsydda med läggsöm och längs bygelns mitt pärlformer av kantiljer. Båda har äpplet med kors och som foder i kronan blått sidenrips. Baksida. Broderiet av guldlan och guldlantråd är utfört på en linne-botten i tuskaft nedsytt med gult silke synligt från baksidan. Mellan linnet och broderiet finns fyllning, helt osynlig. Linnet är uppklippt på varje 10 mm och invikt mot baksidan. Ett bindemedel ger broderiet dess styvnad. Ytterligare pappersstyvnad under svans och huvud.

Museum
Livrustkammaren
Föremålsbenämning
Vapensköld
Kategori
Övriga vapensköldar
Storlek
  • Höjd 1030 mm
  • Bredd 500 mm
  • Höjd 200 mm (ansikte)
  • Bredd 150 mm (ansikte)
  • Höjd 15 mm (reliefbroderi, minsta)
Antal
2
Datering
1600 – 1699

1600-tal

Tillverkare
Feuerbrun, Friderich (Tillverkare)
Tidigare ägare
Föremålsnummer
6031_LRK
Andra nummer
Nr 1867: 5630:2
Litteratur
Modelejon. Manligt mode 1500-tal 1600-tal 1700-tal., Modelejon, 2002, katalog: 2 (Rangström, Lena)
Historisk händelse