Upphov: Mohr, Jens, Hallwylska museet/SHM (CC BY 4.0) Du får bearbeta och dela verket för alla ändamål, även kommersiella, så länge du anger upphovsperson och licensgivare.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Vas. Imari-typ. Japan

VAS. Cylindrisk med trumpetformig mynning och utsvängd bas. Dekor i blått, rödbrunt och guld av s.k. Imari-typ. Huvudmotiv av bladrankor, krysantemumblommor och pioner. Vase, Imari type

Museum
Hallwylska museet
Föremålsbenämning
Vas
Kategori
  • Urnor och vaser
  • 48. XLVIII Keramik - Kina m. fl.
Storlek
  • Diameter 20.3 cm (mynning)
  • Höjd 41 cm
  • Diameter 11.4 cm (fot)
Teknik
  • Överglasyrmålning
  • Underglasyrmålning
Datering
1700 – 1799

1700-tal

Tillverkningsplats
Föremålsnummer
XLVIII:XIII:C.l.04._HWY
Tillhörande texter
Typ
Äldre inventarium
Titel
VAS; 1700-talet eller senare.
Källa
Hallwylska samlingens katalogverk
Datum
1931
Text
Cylindrisk med trumpetformig mynning och utsvängd bas, hopdragen mot en något utstående fotkant. Dekor: I blått, brunrödt och guld, s. k. Imari-typ. Upptill och nedtill en bård med fyra uppåtvända flikar; hvarannan flik med en krysantemumblomma i brunrödt samt knopp och blad i guld mot mörkblå botten; hvarannan flik med en stor pion i hvitt med uppvikningar i guld och konturer i brunrödt, knopp i brunrödt och guld samt blad, streckade i brunrödt, å nedre bården mot hvit botten, å den öfre mot botten i guld, båda kantade med en blå rand; å öfre bården i svicklarna blom- och bladornament i brunrödt och guld. Mellan bårderna å ena sidan ett stort sammansatt ornament i tre afdelningar, begränsade af blad i blått och guld; i den nedersta afdelningen en pion samt blad i hvitt, brunrödt och guld, allt mot botten i guld; i den mellersta ett palmettliknande ornament i guld, omgifvet af bladornament i hvitt och brunrödt, allt mot brunröd botten; i den öfversta ett blomornament i hvitt och brunrödt mot botten i guld; till vänster två träd, hvilkas grenar sträcka sig till motsatta sidan, det ena i blått och guld, det andra ett blommande fruktträd med blommor och blad Å insidan å mynningskanten en pion och en krysantemum med blomma, knopp och blad i brunrödt och guld; rundt kanten en guldrand. Den blåa färgen under glasyren, öfrig dekor på densamma. Glasyren blåhvit. Höjd: 41 cm. Mynning, diameter: 20.3 cm. Fotkant, diameter: 11.4 cm. Anm. Guldet delvis nött. Inköpt af Wilhelmina von Hallwyl, f. Kempe, å auktion i H. Bukowskis Konsthandel (innehafvare C. U. Palm), Arsenalsgatan 2 D, Stockholm, 8 Maj 1900. Katalog 129 n:r i, se räkning samma dag. Betald 28 Maj 1900. Pris: Kr. 765 (tillsammans med XIII: C.k.3 och 4 samt XIII: C.l.5), se Rescontra (Walther von Hallwyl) och räkning.