Upphov: Uhrdin, Samuel, Hallwylska museet/SHM (CC BY 4.0) Du får bearbeta och dela verket för alla ändamål, även kommersiella, så länge du anger upphovsperson och licensgivare.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Koppar (Kakeimon), 2 st.

Två högt skålformiga koppar (Kakeimon) på fotkant, på utsidan runt brädden en reliefbård i korgflätningsmönster. Runt brädd- och fotkant en guldrand. Dekor i färger och guld på glasyren. Gåva till Wilhelmina von Hallwyl från fröken Charlotte Jakobine Caroline Christiane Mariane Helene Pflaum, Tyskland, julafton 1893. Fabriken grundlagd 1710 av kung August II av Polen, kurfurste av Sachsen. Johann Friedrich Böttger, som 1709 uppfann det fältspatäkta europeiska porslinet, var fabrikens tekniske ledare från dess grundläggande till sin död 1719. Inköpt av Caroline Pflaum se räkning 9 dec 1893.

Museum
Hallwylska museet
Föremålsbenämning
Koppar
Kategori
  • Glas, koppar och muggar
  • 47. XLVII Porslin - Europa
Material
Porslin
Storlek
  • Höjd 4 cm
  • Diameter 6 cm
Teknik
Dekor
Datering
1780 – 1816

1780-1816

Tillverkningsplats
Tidigare ägare
Inskription
Signatur/Påskrift: På bottnens utsida i blått under glasyren fabriksmärke
Föremålsnummer
XLVII:XII:O.b.i.10._HWY
Tillhörande texter
Typ
Äldre inventarium
Titel
KOPPAR, två stycken.
Källa
Hallwylska samlingens katalogverk
Datum
1931
Text
Högt skålformiga, å fotkant; å utsidan rundt brädden en reliefbård i korgflätnings-mönster. Dekor: I färger och guld på glasyren. Rundt brädd- och fotkant en guldrand. Å ena koppen: Å utsidan två korslagda gula sädeskärfvar, den högra med axen i rödbrunt, den vänstra med axen i gult, öfver dessa en fembladig blomma i guld, vid högra kärfven en dylik i grönt, nedtill en dylik i rödt. Därofvanför till vänster en nyckelpiga, till höger en annan skalbagge i brunt, till höger nedanför denna en stjälk med blommor i rödt samt ett stort blad i blågrönt och några små i grönt. Till höger därom en insekt med hopfällda rödbruna vingar med en svart prick och en grön rand å hvar-dera; längre åt höger en något större insekt med utslagna gredelina, bruna och gröna vingar samt spolformig kropp, tvärrandig i gult och svart. Å bottnens insida en stjälk med blommor i rödt samt ett stort blad i grönt och några små i blågrönt. Å andra koppen: Å utsidan en åt vänster lutad sädeskärfve i gult, ombunden med ett blått band samt med en grön blomma å högra och en röd å vänstra sidan. Därofvanför till vänster en insekt med blågröna vingar samt i svart och gult tvärrandig kropp, till höger en insekt, vänd snedt nedåt samt med hopfällda vingar i blågrönt, gredelint och gult. Till höger en något större insekt med utslagna vingar i brunt och gredelint samt med gröna ögonfläckar å framkanten, dessutom en skalbagge i brunt. Nedanför denna till höger en stjälk med blommor i rödt samt ett stort blad i grönt och några små i blågrönt. Å bottnens insida en dylik blomstjälk, det stora bladet dock i blågrönt och de små i grönt. Å bottnens utsida i blått under glasyren fabriksmärke: ** dessutom vid kanten: Höjd: 4.3 cm.; diameter: 6 cm. Anm. Å hvartdera svärdsmärket en tvärgående slipning genom glasyren. Från tiden 1780—1816. — Fabriken grundlagd 1710 af konung AUGUST II af Polen, kurfurste af Sachsen. Gåfva till Wilhelmina von Hallwyl, f. Kempe, Julaftonen 1893 från fröken Charlotte Jakobine Caroline Christiane Mariane Helene Pflaum, f. 28 Oktober 1816 i Nürnberg, Bayern, d. 9 Februari 1909 i Södertälje, hvilken hösten 1852 kom från Tyskland till Sverige som lärarinna åt Wilhelmina (Mina) Kempe och sedermera stannade i hennes föräldrahem. Inköpta af fröken Caroline Pflaum från antikvitetshandlaren Ed. Kahlert, Karlstrasse 14, Eisenach, Tyskland, se räkning 9 December 1893.