Upphov: Mohr, Jens, Hallwylska museet/SHM (CC BY 4.0) Du får bearbeta och dela verket för alla ändamål, även kommersiella, så länge du anger upphovsperson och licensgivare.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Tallrik.Qianlong, Qingdynastin.

TALLRIK. Rund, flat med dekor i guld, grönt, blått och brunrött i Meissenstil. Centralmotivet är en kvinna som serverar en man te. Kring detta en spetsliknande ornering. Kring brättet tre avlånga fält, kringgärdade av liknande ornament, med en sittande man i varje. Mellan dessa fält tre blomsterkvistar. Plate. Meissen style. Qianlong, Qing-dynasty, 1740-45

Museum
Hallwylska museet
Föremålsbenämning
Tallrik
Kategori
48. XLVIII Keramik - Kina m. fl.
Storlek
  • Höjd 2.8 cm
  • Diameter 23 cm
Teknik
En- och flerfärgad överglasyr
Datering
1644 – 1911

1740-45

Tillverkningsplats
Föremålsnummer
XLVIII:XI:C.h.i.08._HWY
Tillhörande texter
Typ
Äldre inventarium
Titel
TALLRIK; 1700-talet.
Källa
Hallwylska samlingens katalogverk
Datum
1931
Text
Rund, flat, med kälformig kep, snedt utstående, rakt brätte samt insänkt botten. Dekor: I Meissen-stil. Å insidan i bottnen ett kontureradt falt, hvari två figurer sittande vid ett bord, den till vänster en kvinna, med vänstra handen hållande en kopp å fat i blått samt iklädd fotsid långärmad rock i rödgredelint; den till höger en man, en face, högra armen stödd mot bordet, i vänstra handen en flugvifta med tofs i rödgredelint; iklädd hufvud-bonad i svart med vinglika brätten samt fotsid långärmad rock i rödbrunt; bordet med ljust grå skifva, främre ändan med ram i grönt och rödt, fyllning med otydlig målning i rödgredelint och ljusblått; å bordet en hög1 vas med dekor i rödgredelint, i densamma en brunröd korallgren och en brun fjäder, bakom vasen en liten kruka i brunt, framför densamma en blå tekanna; till vänster en buske med blommor och blad i brunrödt och ljusgrönt; upptill till vänster en flygande brun fågel, till höger en flygande fjäril i grönt och blått; marken mörkbrun, längre ned grön. Omramningen af spets-liknande ornering i guld och brunt, med plymliknande ornament i rödbrunt, upptill och nedtill Å brättet tre kartuscher, liknande midtfaltet, fast liggande aflånga, omramningen här saknande de rödbruna ornamenten; i den öfre en man, sittande på en stol, som står på en förgylld rund skifva, samt iklädd svart hufvudbonad och brunröd dräkt, till vänster en kvist med blommor och blad i brunrödt och ljusgrönt, till höger en mur i rödgredelint och brunt samt en liknande kvist; i den högra kartuschen en sittande man, med två pinnar slående på en puka samt iklädd rock i rödgredelint öfver hvit kjortel, pukan brun, stående till vänster om figuren å ett rödt trebent ställ, å ömse sidor kvistar i brunrödt och ljusgrönt; i den vänstra kartuschen en man, sittande framför ett rundt bord i brunrödt med tre blåa vaser samt iklädd blommig rock i brunt och rödbrunt öfver gredelin kjortel, till vänster en kvist; marken i alla falt som i midtfaltet. Mellan kartuscherna en kvist i guld med olika blommor och blad, de förra med rödbruna, de senare med svarta konturer. Å brättets inner- och ytterkant ränder i brunsvart och gu Höjd: 2.8 cm.; diameter: 23 cm. Botten, diameter: 12 cm. Anm. Guldet delvis bortnött. Inköpt af Wilhelmina von Hallwyl, f. Kempe, 21 Februari 1905 i H. Bukowskis Konsthandel (innehafvare C. U. Palm), Arsenalsgatan 2 D, Stockholm, se räkning samma dag. Betald 21 Februari 1905, se Hushållsbok. Pris: Kr. 40, se räkning.