logo

Carlotta - the museum database

228-29 :: klänning

Object description
Damdräkt, mitten av 1860-talet. Kjol med fastsytt, något urringat liv med korta ärmar. Vitt, tjokt siden med smala, skarpt blå ränder på 14 cm avstånd från varandra. mellan ränderna blomstergrupper.
Object description
Klänning i stadigt vitt siden med klara blå ränder, 14 cm ifrån varandra, med blomstergrupper mellan. Klänningen har ett kort spetsigt liv, korta ärmar och vid kjol med mer vidd bak. Livet och kjolen är fästa i midjan och stängs bak. Livet stängs mitt bak med öljetter sydda med vit tråd som snörs ihop med bomullstråd. En hyska och hake stänger halsringningen. En kanal är sydd runt urringningen med dragsko-snöre som dras till för att strama åt urringningen. Livet kantas nertill och runt halsringning med passpoal i samma sidentyg som resterande klänningen. Livet är fodrat med ett stadigt ljust tyg och korsetterat med 7 korsettfjädrar. Ärmarna är korta och puffiga med efterveck på ovansidan. Innuti är ärmarna fodrade med ett ljust stadigt tyg som fållat för hand med en rullfåll. Kjolen stängs i vänster sida bak med en hyska och hake som stänger ett sprund i midjan. Kjolen är veckad runtom i midjan med efterveck och är längre bak med släpp. Kjolen är ofodrad och fållad med uppvikt kant runtom.
Sakord
klänning
Inventarienummer
228-29
Antal ingående delar
1
Antal delobjekt
1
OCM
291
Klassifikation:NM
klänningar; dräkt
Tidpunkt - Tillverkning
1860-tal [mitten]
Gruppering
Textil; Kultur
Stilperiod
Viktoriansk stil
Materialkategori
textil
Material
silke
Teknik
sömnad; tillskärning
Längd
108 cm [mf kjol]; 139 cm [mb kjol]; 15,5 cm [sida liv]; 24,5 cm [mb liv]; 29 cm [mf liv]
Bredd
4 cm [axlar]
Omfång
63 cm [midjevidd]
Mått, annat
1 cm [fåll]
Färg
blå; vit
Beskrivning
Damdräkt, mitten av 1860-talet. Kjol med fastsytt, något urringat liv med korta ärmar. Vitt, tjokt siden med smala, skarpt blå ränder på 14 cm avstånd från varandra. mellan ränderna blomstergrupper.; Klänning i stadigt vitt siden med klara blå ränder, 14 cm ifrån varandra, med blomstergrupper mellan. Klänningen har ett kort spetsigt liv, korta ärmar och vid kjol med mer vidd bak. Livet och kjolen är fästa i midjan och stängs bak. Livet stängs mitt bak med öljetter sydda med vit tråd som snörs ihop med bomullstråd. En hyska och hake stänger halsringningen. En kanal är sydd runt urringningen med dragsko-snöre som dras till för att strama åt urringningen. Livet kantas nertill och runt halsringning med passpoal i samma sidentyg som resterande klänningen. Livet är fodrat med ett stadigt ljust tyg och korsetterat med 7 korsettfjädrar. Ärmarna är korta och puffiga med efterveck på ovansidan. Innuti är ärmarna fodrade med ett ljust stadigt tyg som fållat för hand med en rullfåll. Kjolen stängs i vänster sida bak med en hyska och hake som stänger ett sprund i midjan. Kjolen är veckad runtom i midjan med efterveck och är längre bak med släpp. Kjolen är ofodrad och fållad med uppvikt kant runtom.
Funktion
aftonklänning
Tidpunkt - Användning
mitten av 1860-tal
Förvärvsomständigheter - Till museet
inköp
Företagsnamn - Förvärvat från
Nordiska museet

Leave a comment

You can comment on the object here. We moderate all comments before publishing.