logo

Carlotta - the museum database

bild

23_162 :: fotografi

Object description

"Gården var trelängad med bonings- och loglänga under samma tak. Boningslängan uppgafs förr hafva inrymt ett ryggåsadt boningsrum. Åsarne voro emellertid nu borttagna och hade bjälkar på vanligt vis inlagds. Stallängan var nyuppförd.

Boningslängan var uppförd i skiftesverk af grofva till största delen släta och endast ett fåtal primatiskt bildade plankor af ek. Såväl bonings- som loglänga visade prof på flera olika utbyggnadsstadier. Sålunda hade boningslängan senare tillbyggts till en del med gråstensväggar och till en del med korsvirke af ek med kline i de öfre facken samt rullsten och lera i de nedre. Halmtak samt ryggning med ljung och ryggträn.

Loglängan utgjorde gårdens i ursprungligt skick bäst bevarade byggnad och var i högsta grad ålderdomlig. Den var uppförd i en intressant och egendomlig mellanform af korsvirke och skiftesverk och till utförandet fullt analog med några längor i den till Hälsingborgs Fredriksdahlsmuseum förväfvade gården Lillaryd i Perstorps socken. Byggnaden var uppförd med ett ramverk af ek med syll, stolpar och lejd fast utan löshult i vanlig mening. På två tredjedelar af stolpens höjd var på längans innersida fastgjort en slå, som löpte öfver flera, tre eller fyra fack och gjorde samma tjänst, som den typiska korsvirkeskonstruktionens löshult. Nedanför slåen voro stolparne falsade "lönnade" och denna del af facket fyldt med bräder som i skiftesverkskonstruktion. Ofvanför slåen voro emellertid bräderna fastgjorda vertik-alt sålunda, att deras öfre ändar voro instuckna i ett undertill falsadt löshult fastgjordt i fackets öfre del under lejden under det att deras nedre ändar voro med trädubbar fastgjorda i slåen. En del af de vertikala bräderna voro på den ena sidan falsade och på den andra sidan tillspetsade, så att de tydligen ursprungligen varit kilade i hvarandra. Alla ursprungliga vertikalt ställda bräder voro af bok. Väggfyllnaderna i öfrigt hufvudsakligen af ekplank. Tak med halmtäckning, samt ryggning med ljung och ryggträn. Samtliga längor omålade." M.S.

Sakord
fotografi
Inventarienummer
23_162
Antal ingående delar
1
Arkivreferens
F3 J:3
Motivkategori
arkitektur, på landet
OCM
241; 342; 343
Motivord
gård; halmtak; jordbruksbebyggelse; bostadshus; gårdsplan
Personnamn - Fotograf
Sjöbeck, Mårten
Tidpunkt - Födelse
1886-09-19 [Köpenhamn]
Tidpunkt - Död
1976-11-06 [Helsingborg]
Yrke
markhistoriker, kontorsskrivare, författare, byråsekreterare
Källor - http
sok.riksarkivet.se, sok.riksarkivet.se [E Mårten Sjöbeck, Svenskt biografiskt lexikon ( av Karin Gustavsson).]
Gruppering
Foto
Tidpunkt - Fotografering
1923-09
Material - Bildbärare
glas
Fototeknik - Svartvit, färg
svartvit
Fototeknik - Positiv, negativ
negativ
Fototeknik - Påsikts-, genomsiktsbild
genomsiktsbild
Höjd
13 cm
Bredd
18 cm
Beskrivning
"Gården var trelängad med bonings- och loglänga under samma tak. Boningslängan uppgafs förr hafva inrymt ett ryggåsadt boningsrum. Åsarne voro emellertid nu borttagna och hade bjälkar på vanligt vis inlagds. Stallängan var nyuppförd. Boningslängan var uppförd i skiftesverk af grofva till största delen släta och endast ett fåtal primatiskt bildade plankor af ek. Såväl bonings- som loglänga visade prof på flera olika utbyggnadsstadier. Sålunda hade boningslängan senare tillbyggts till en del med gråstensväggar och till en del med korsvirke af ek med kline i de öfre facken samt rullsten och lera i de nedre. Halmtak samt ryggning med ljung och ryggträn. Loglängan utgjorde gårdens i ursprungligt skick bäst bevarade byggnad och var i högsta grad ålderdomlig. Den var uppförd i en intressant och egendomlig mellanform af korsvirke och skiftesverk och till utförandet fullt analog med några längor i den till Hälsingborgs Fredriksdahlsmuseum förväfvade gården Lillaryd i Perstorps socken. Byggnaden var uppförd med ett ramverk af ek med syll, stolpar och lejd fast utan löshult i vanlig mening. På två tredjedelar af stolpens höjd var på längans innersida fastgjort en slå, som löpte öfver flera, tre eller fyra fack och gjorde samma tjänst, som den typiska korsvirkeskonstruktionens löshult. Nedanför slåen voro stolparne falsade "lönnade" och denna del af facket fyldt med bräder som i skiftesverkskonstruktion. Ofvanför slåen voro emellertid bräderna fastgjorda vertik-alt sålunda, att deras öfre ändar voro instuckna i ett undertill falsadt löshult fastgjordt i fackets öfre del under lejden under det att deras nedre ändar voro med trädubbar fastgjorda i slåen. En del af de vertikala bräderna voro på den ena sidan falsade och på den andra sidan tillspetsade, så att de tydligen ursprungligen varit kilade i hvarandra. Alla ursprungliga vertikalt ställda bräder voro af bok. Väggfyllnaderna i öfrigt hufvudsakligen af ekplank. Tak med halmtäckning, samt ryggning med ljung och ryggträn. Samtliga längor omålade." M.S.
Historik
Hagahus utgjorde en mindre arrendegård under Bjärsgård. Brukare Julius Andersson.
Land - Avbildat
Sverige
Landskap - Avbildat
Skåne
Län - Avbildat
Malmöhus
Härad - Avbildad
Norra Åsbo
Socken - Avbildad
Gråmanstorp
Gård - Avbildad
Hagahus
Licens - media
Public Domain Mark

Leave a comment

You can comment on the object here. We moderate all comments before publishing.