logo

Carlotta - the museum database

bild

Tingen: Naturalierna :: Tingen- i samlandets spår: Naturalierna

Titel
Tingen- i samlandets spår: Naturalierna
ID i utställning
3
Del av webbutställning
Tingen: Naturalierna
Webbutställningstext

Tid för museer

1700-talet var naturhistoriens epok, där ämnen och studier som rörde det vi idag kallar geologi och biologi stod i fokus. Det samlades naturalier från när och fjärran. Vetenskapsmän på universitetet och akademiker samlade och tog emot inskickat material. Samlandet skulle göras enligt bestämda principer, ordnas i skåp och montrar för att kunna arbetas med. Många privata samlingar skapades av intresserade präster, läkare och andra som på fritiden nogsamt beskrev och satte etiketter på sina fynd. Med tiden kom flera av dessa samlingar att hamna på museerna, dit man skulle vända sig för att få överblick, insikt och kunskap. Manskulle ha nytta av samlingarna.

Länge var de privata samlarnas arbete viktigt för museerna. Under det sena 1800- och tidiga 1900-talet skänktes eller såldes många privata samlingar till olika museer. En sådan samling finns här på Kulturmagasinet.

1906 köptes Carl Möllers samlingar till Helsingborgs museum för 5 000 kronor. Carl Möller var arrendator på gården Vedelsbäck som låg på godset Rönneholms ägor i trakten av Ringsjön. En av hans sysslor var insamlandet, sorterandet och skapandet av större och mindre insekts- och fågelsamlingar. Han hade också ett museum i hemmet som lockade många besökare.

Samlingen om köptes av Helsingborgs museum innehöll över 2 000 monterade fåglar och ca 4 500 fågelägg. Den innehöll skandinaviska, europeiska, nordamerikanska och arktiska arter. Den blev grunden till museets Naturhistoriska avdelning. Det kom snart fler samlingar från Möller, både en ansenlig fjärilssamling och en skalbaggssamling från i huvudsak Skandinavien och Skåne. Allt fanns på plats när museet öppnade sina portar för allmänheten 1909.

Museets naturaliesamling växte även på andra sätt. I samarbete med Zoologisk Have i Köpenhamn försågs museet med djur som kunde konserveras och ställas ut. Någon gång kom ilbud från en cirkus i närheten som hade döda djur att erbjuda. 1908 donerade en av museets anställda, intendenten Gustaf Löfgren, sin privata insektssamling. Den omfattade ca 25 000 insekter. Vid tiden för museets öppnande hade över 6 000 fiskar, snäckor, reptiler, fåglar och däggdjur förts in i katalogerna.

Källor - http
tingen.helsingborg.se
Belongs to Webbutställning
Tingen :: 2014-07-05