logo

Carlotta - the museum database

bild

Tingen: Andra varldar :: Tingen- i samlandets spår: Andra världar

Titel
Tingen- i samlandets spår: Andra världar
ID i utställning
11
Del av webbutställning
Tingen: Andra varldar
Webbutställningstext

DET EXOTISKA INTRYCKET

från andra världar

I Helsingborgs museum första årsberättelser från 1909 kan man läsa om vad samlingen innehöll. Precis som på andra museer hade man ambitionen att samla och visa naturalier, kulturhistoria, konst och etnografi. Det handlade också om att också visa upp kulturföremål från andra delar av världen.

Museiintendenten Gustaf Löfgren hade kontakten med en ”leverantör” av vad man kallade ”naturalier och lappsaker” från fjälltrakterna. Kontakten hette Erik Holmbom och bodde i Njuones vid Kvikkjokk, som ligger strax söder om dagens Sareks nationalpark. I samlingarna finns en uppstoppad ren, en akkja och flera andra samiska vardagsföremål som togs hit via Holmbom. I museiarkivet kan man läsa om ”insamlingsexpeditionerna” som enligt Holmbom krävde både bytesvaror och också samtidigt beväpning för att klara av anfallande björn och varg.

På museet visades renen och akkjan tillsammans med bland annat en struts, ett kranium efter en flodhäst, och en påfågel. Som för att ytterligare understryka hur det exotiska förknippades med äventyr fanns i samma utrymme även modellen av ballonghuset som Andrée lät uppföra på Spetsbergen inför resan mot Nordpolen 1896.

Källor - http
tingen.helsingborg.se
Belongs to Webbutställning
Tingen :: 2014-07-05